Nieuws & Activiteiten

Banner_nieuws

Kijk voor meer nieuws op de facebookpagina van het Gorcums Museum!

Voor de nieuwste exposities, kijk op de pagina Tentoonstellingen.

 

 

 

Gorcums Museum vanaf 2 juni 2020 weer geopend

Het Gorcums Museum is, na een paar maanden gedwongen sluiting, vanaf dinsdag 2 juni eindelijk weer open voor publiek! Er is meteen een nieuwe tentoonstelling te zien: On the move, een wervelende expositie over beweging in de kunst. Ook kunt u onze vernieuwde museumwinkel bewonderen, gecombineerd met de vernieuwe kunstuitleen.

De openingstijden zijn tijdelijk aangepast: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Verder nemen we een aantal anti-Coronamaatregelen in acht. Zo kan het museum maximaal 30 gasten tegelijk ontvangen. Om dat te kunnen reguleren vragen we u om zich vooraf telefonisch aan te melden, via 0183-632821. Uiteraard kunnen we alleen bezoekers ontvangen die geen op Corona lijkende klachten hebben. Om eventuele besmettingen te traceren, registreren we tevens de gegevens van onze bezoekers.

We hopen u binnenkort in het museum te kunnen begroeten!

 

 

 

Nicolaes Maes Christiaan de Blocquery

Nicolaas Maes in het Gorcums Museum

Op 5 november 2019 onthulde wethouder van cultuur Dick van Zanten een schilderij van de Dordrechtse schilder Nicolaas Maes (1634-1693) in het Gorcums Museum.
In het kader van het Rembrandtjaar is in het Mauritshuis in Den Haag tot januari 2020 een grote overzichtstentoonstelling over Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling te zien. Het Gorcums Museum laat zich, dankzij een bruikleen via de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem, dus ook niet onbetuigd!
Nicolaes Maes werd in 1634 geboren in Dordrecht, dat hij in 1651 verliet om in Amsterdam in de leer te gaan bij Rembrandt. De portretten die hij in de laatste periode van zijn schildersloopbaan vervaardigde waren in de Gouden Eeuw veel gevraagd.
Het getoonde schilderij is een portret van Christiaan de Blocquery, een rijke suikerbakker te Amsterdam. Het schilderij is tot half januari 2020 in het Gorcums Museum te zien.

 

 

 

 

 

 

Hyacinthe Rigaud Abraham van Hoey thumb

Aanwinst: Franse zwier in Gorinchem

Door een recente aanwinst is het Gorcums Museum sinds februari 2019 het enige Nederlandse museum met een schilderij van Hyacinthe Rigaud, de Franse portretschilder die onder andere koning Lodewijk XIV tot zijn klanten rekende. Het portret is voor het museum verworven door de Historische Vereniging Oud-Gorcum, die hierbij werd geholpen door de Vereniging Rembrandt, de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum en de gemeente Gorinchem.

-> Lees meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schilderijen uit het Huize Matthijs Marijke in het Gorcums MuseumSchilderijen uit Matthijs Marijke in het Gorcums Museum

Op 22 januari 2018 onthulde burgemeester Melissant een van de vier prachtige schilderijen uit Huize Matthijs Marijke aan de Molenstraat, die tijdelijk in het auditorium van het Gorcums Museum te zien zijn. De schilderijen zijn onlangs gerestaureerd en zijn afkomstig uit de regentenkamer van Matthijs Marijke, dat eeuwenlang als het weeshuis van Gorinchem heeft gefungeerd en dat tegenwoordig dienst doet als gezinsvervangend tehuis. Het betreft onder meer een groot groepsportret van de hand van de Gorcumse schilder Jan van Dalen (1610-1677), en een heel bijzonder drieluik uit de zestiende eeuw.

-> Lees meer

 

 

 

 Aert van der Neer

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari 2017 onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer bij AD Rivierenland

  

 

Tussen Kunst en Kitsch

Nog meer Kunst en Kitsch!
In oktober vorig jaar heeft de Avrotros bij ons opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op 18 januari 2017 was de bewuste aflevering te zien, maar er is meer! In twee compilatie-uitzendingen waren laatst nog meer beelden van de opnamedag in het Gorcums Museum te zien, met daarbij een paar bijzondere vondsten.
-> Kijk de aflevering van 15 februari en van 22 februari terug

 

 

Opnames Tussen Kunst en Kitsch

Op 3 oktober 2016 maakte de Avrotros opnames voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Gorcums Museum. Zo'n achthonderd bezoekers lieten oude en bijzondere voorwerpen taxeren door de experts. De aflevering met het Gorcums Museum is uitgezonden op 18 januari 2017 op NPO1, en is hier terug te kijken.

Bekijk hier een aantal foto's van de opnames:

Kunst en Kitsch 2016 01   Kunst en Kitsch 2016 02    Kunst en Kitsch 2016 03    Kunst en Kitsch 2016 04    Kunst en Kitsch 2016 05    Kunst en Kitsch 2016 06