Nieuws & Activiteiten

Banner_nieuws

Kijk voor meer nieuws op de facebookpagina van het Gorcums Museum!

Voor de nieuwste exposities, kijk op de pagina Tentoonstellingen.

 

 

Opening De smaak te pakken op 20 oktober

De expositie De smaak te pakken wordt op zaterdagmiddag 20 oktober 2018 geopend in de Grote Kerk, door bestsellerauteur Ronald Giphart met aansluitend een performance door geluidskunstenaar Logosamphia. Op de Grote Markt staan diverse ‘foodtrucks’ met smakelijke happen en dranken. In de bibliotheek spreekt culinair journaliste Jonah Freud, en treden De Aimabele Schoften op met een hilarisch wijncabaret. In de Kamer van de Tussentijd (begane grond van het museum) houdt kunstenaar Adrie Huisman een performance en op de eerste verdieping draait de animatiefilm Ratatouille.

-> Lees meer

 

 Gouden Eeuw nu

Manifestatie Gorcums Gouden Eeuw nu

Ontdek de relatie tussen Gorcums Gouden Eeuw en hedendaagse kunst! Van 15 september t/m zaterdag 20 oktober 2018 vindt in de historische binnenstad van Gorinchem een kunstmanifestatie plaats met als thema de door het Gouden Eeuw Team verworven schilderijen in het Gorcums Museum. Ruim 30 kunstenaars met uiteenlopende disciplines exposeren hun werken geïnspireerd op de schilderijen van de Gorcumse Gouden Eeuw in etalages van winkels en in culturele instellingen.

-> Lees meer

 

 

 

 

Damien HirstModerne kunst: de tweede helft, vanaf 3 oktober 2018
Oze partner KLU Cursussen organiseert in het museum regelmatig cursussen op het gebied van de kunstgeschiedenis. Op 3 oktober begint deel 2 van de cursus Moderne kunst. Moderne kunst is ontoegankelijk? Dat kan mijn kleine zusje ook? Na het volgen van deze cursus denkt u daar waarschijnlijk heel anders over! De kunst die eerst zo ontoegankelijk lijkt opent zich letterlijk voor uw ogen. Waar de kunst van voor de Tweede Wereldoorlog werd gedomineerd door abstractie, zien we vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw dat het lijkt alsof de mogelijkheden onbegrensd zijn.

Barry Heinrichs zal de wirwar van stromingen voor u ontrafelen en ervoor zorgen dat u ze leert begrijpen en zelfs waarderen! De cursus bestaat uit zes lessen en wordt gehouden op de woensdag 3 oktober t/m 21 november 2018, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl

 

Omslag Tien eeuwen Gorinchem v1

 

Boek Tien eeuwen Gorinchem verschenen op 17 mei

Op 17 mei 2018 is het boek Tien eeuwen Gorinchem, geschiedenis van een Hollandse stad verschenen. In ruim 650 pagina's wordt hierin de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede beschreven, van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, 'de spraakmakendste burgemeester van Nederland'. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer.
Het Gorcums Museum leverde uiteraard veel illustratiemateriaal voor het boek. Bovendien waren enkele van onze medewerkers onder de in totaal 25 auteurs die aan het boek hebben gewerkt. Al met al is het een boek dat op geen enkele Gorcumse boekenplank mag ontbreken! Het boek is sinds 17 mei verkrijgbaar bij de Gorcumse boekhandels en in onze museumwinkel.

-> Lees meer op de site van uitgeverij Matrijs

 

 

 

Schilderijen uit het Huize Matthijs Marijke in het Gorcums MuseumSchilderijen uit Matthijs Marijke in het Gorcums Museum

Op 22 januari onthulde burgemeester Melissant een van de vier prachtige schilderijen uit Huize Matthijs Marijke aan de Molenstraat, die tijdelijk in het auditorium van het Gorcums Museum te zien zijn. De schilderijen zijn onlangs gerestaureerd en zijn afkomstig uit de regentenkamer van Matthijs Marijke, dat eeuwenlang als het weeshuis van Gorinchem heeft gefungeerd en dat tegenwoordig dienst doet als gezinsvervangend tehuis. Het betreft onder meer een groot groepsportret van de hand van de Gorcumse schilder Jan van Dalen (1610-1677), en een heel bijzonder drieluik uit de zestiende eeuw.

-> Lees meer

 

 

Expositie Martelaren van Gorcum vernieuwd

De permanente expositie over de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum is vernieuwd. Het was in 2017 150 jaar geleden dat deze negentien geestelijken, het merendeel uit Gorinchem, door de paus heilig werden verklaard. Hun geschiedenis blijft centraal staan in de expositie, maar er zijn een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. De nieuwe opstelling is geopend op 24 juni 2017.

-> Lees meer

 

 Aert van der Neer

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari 2017 onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer bij AD Rivierenland

  

 

Tussen Kunst en Kitsch

Nog meer Kunst en Kitsch!
In oktober vorig jaar heeft de Avrotros bij ons opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op 18 januari 2017 was de bewuste aflevering te zien, maar er is meer! In twee compilatie-uitzendingen waren laatst nog meer beelden van de opnamedag in het Gorcums Museum te zien, met daarbij een paar bijzondere vondsten.
-> Kijk de aflevering van 15 februari en van 22 februari terug

 

 

Opnames Tussen Kunst en Kitsch

Op 3 oktober 2016 maakte de Avrotros opnames voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Gorcums Museum. Zo'n achthonderd bezoekers lieten oude en bijzondere voorwerpen taxeren door de experts. De aflevering met het Gorcums Museum is uitgezonden op 18 januari 2017 op NPO1, en is hier terug te kijken.

Bekijk hier een aantal foto's van de opnames:

Kunst en Kitsch 2016 01   Kunst en Kitsch 2016 02    Kunst en Kitsch 2016 03    Kunst en Kitsch 2016 04    Kunst en Kitsch 2016 05    Kunst en Kitsch 2016 06