Primair onderwijs

Het hele jaar heeft het Gorcums Museum nieuwe tentoonstellingen over vormgeving, kunst of geschiedenis. Hierbij bieden wij diverse educatief programma’s aan. Tijdens interactieve rondleidingen worden de leerlingen uitgedaagd zich te laten verrassen en tot het vormen van een eigen mening. Het museum stemt de inhoud van de rondleidingen en workshops graag af op de leerdoelen van uw school.

Educatief programma Te land, ter zee en in de lucht

Binnenkort bieden wij een educatief randprogramma aan voor scholen en groepen bij onze nieuwe tentoonstelling! In Te land, ter zee en in de lucht begeven kunstenaars zich buiten de gebaande paden. Hun voertuigen zoeken het spanningsveld op tussen vorm en functie, realiteit en droom. Tussen wat is en wat kan zijn.

Doe alvast inspiratie op en bekijk hieronder ons aanbod bij afgelopen tentoonstellingen.

Exposities 1572 & 1672

Historische rondleidingTIP: Combineer deze rondleiding met een interactieve foto workshop in ons fotolab

In 2022 vieren we 1572, het ontstaan van Nederland 450 jaar geleden, en gedenken we 1672 dat in de boeken staat als het Rampjaar. De gemeente Gorinchem inspireert je met verhalen over onze geschiedenis. Van mei tot december 2022 is het thema van de stad Boeiend?! Echt wel! Ook ons museum sluit aan bij dit stadsthema.

Tijdens deze rondleiding worden leerlingen meegenomen op reis vanaf 1572 tot nu.
Ze bezoeken zowel de expositie over 1572 als de expositie over 1672.

In Nederland worden in 2022 twee belangrijke historische jaren herdacht: 1572 en 1672. Boeiend?! Echt wel! Beide jaren zijn ook voor het verloop van de Gorcumse geschiedenis van grote betekenis geweest. Daarom staat het Gorcums Museum – op eigentijdse wijze – stil bij beide herdenkingsjaren.

EXPOSITIE BOEIEND!? 1572
In de tentoonstelling Boeiend?! 1572 plaatst het Gorcums Museum het verhaal van de Martelaren van Gorcum in een bredere context. Aan de hand van 4 V’s blikken we terug op 1572, maar ook op andere historische en actuele gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis.

EXPOSITIE BOEIEND!? 1672
In de tentoonstelling Boeiend?! 1672 geeft het Gorcums Museum het podium aan hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het thema water. Hun werk vormt een ode aan het landschap dat Gorinchem al eeuwenlang omringt. Er is werk te zien van Anna Bohneur, Frank Dekkers, Ingrid Geesink, Sjors Lammerts van Bueren, Dilara Noerlandi-Sinke, Willem den Ouden, Kees van Raaij en De Theatertroep.

Exposities 1572 & 1672

Hedendaagse kunst rondleiding

In Nederland worden in 2022 twee belangrijke historische jaren herdacht: 1572 en 1672. Boeiend?! Echt wel! Beide jaren zijn ook voor het verloop van de Gorcumse geschiedenis van grote betekenis geweest. Daarom staat het Gorcums Museum – op eigentijdse wijze – stil bij beide herdenkingsjaren.

Tijdens deze rondleiding worden leerlingen meegenomen door een deel van de expositie Boeiend 1572, langs kunstwerken van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de geschiedenis. En ze bezoeken de expositie Boeiend 1672.

Interactief fotolab

Fotografie in onze doeruimte

Op de eerste verdieping van het Gorcums Museum is de doeruimte omgetoverd in een fotolab. Waar iedereen, van jong tot oud, zich even een fotograaf kan voelen. Want fotografie is één van de belangrijkste wijzen om de gebeurtenissen en verhalen vast te leggen. En wij zijn de ooggetuige van nu. Er liggen kleurplaten klaar, een leuke tekenuitdaging en een fotobingo. Ook staan er XXL puzzelblokken. Kunnen de kinderen alle 6 de foto’s maken? Ook staat er een fotostudio klaar om zelf professionele foto’s te maken (met je eigen fototoestel of mobiele camera). Kortom genoeg om de groep een half uurtje te vermaken.

Reactie leerkracht groep 2:

“Wij hebben enorm genoten van de rondleiding van Jan. In het fotolab hebben ze zich super vermaakt.
Dank je wel dat we mochten komen.”

Ooggetuigen

Fotoworkshop

Gorcumse fotografen geven leerlingen een workshop fotografie. Eerst krijgen ze een korte introductie over de techniek achter fotograferen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met een fotocamera. Wat leg jij vast voor de toekomst? Vanuit elke klas wordt één topfoto gekozen, die aan de fotogalerij wordt gepresenteerd in het fotolab. Vanaf 28 augustus zijn alle topfoto’s te zien in de pop-up expositie ‘InZien’ van Stichting Rivierenland in Beweging.

Ooggetuigen

Fotoworkshop met telefoon

Gorcumse fotografen geven leerlingen een workshop fotografie. Eerst krijgen ze een korte introductie over de techniek achter fotograferen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met hun telefoon. Wat leg jij vast voor de toekomst? Daarna gaan de leerlingen hun beste foto bewerken tot een topfoto! Vanuit elke klas wordt één topfoto gekozen, die aan de fotogalerij wordt gepresenteerd in het fotolab. Vanaf 28 augustus zijn alle topfoto’s te zien in de pop-up expositie ‘InZien’ van Stichting Rivierenland in Beweging.

Lesprogramma's op maat

Naast de bestaande programma’s bieden we ook steeds educatieve activiteiten bij de wisselexposities. Ook kunnnen we speciaal voor uw eigen lesprogramma iets ontwikkelen. Bespreek de mogelijkheden met een van onze cultuurcoaches. Let op: op woensdag is de entree gratis!

Neem contact op

Kunstpakket van de kunstuitleen

Met school een kunstwerk lenen in onze kunstuitleen? Geen kunst! Met het Basisschool Kunst- pakket leen je als school een jaar lang twee werken voor € 75 of vier voor € 125. Bovendien kunt u vier keer per jaar wisselen. Bijvoorbeeld door met een ‘delegatie’ van drie of vier kinderen nieuwe kunstwerken te komen uitzoeken.