Primair onderwijs

Het hele jaar heeft het Gorcums Museum nieuwe tentoonstellingen over vormgeving, kunst of geschiedenis. Hierbij bieden wij diverse educatief programma’s aan. Tijdens interactieve rondleidingen worden de leerlingen uitgedaagd zich te laten verrassen en tot het vormen van een eigen mening. Het museum stemt de inhoud van de rondleidingen en workshops graag af op de leerdoelen van uw school.

Geschiedenis van Gorinchem

Erfgoedles

Kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 60 minuten

Wil jij weten waar Gorcumse schilders zich in de Gouden Eeuw mee bezighielden? Wist jij dat Anne Frank niet het enige meisje was dat in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, maar dat Esther van Vriesland haar leven in Gorinchem beschreef? En denk jij dat je van alledaagse objecten weet hoe deze er vroeger uitzagen? Ga met één van onze medewerkers op ontdekkingstocht en leer over de geschiedenis van Gorinchem!

Expositie KleurTonen

Interactieve doe-ruimte

In de expositie ‘KleurTonen’ laat het museum allerlei kunstwerken zien in verschillende kleuren. Kunstwerken in alle kleuren van de regenboog! Kleur geeft betekenis aan een kunstwerk, roept emotie op, trekt aan of stoot af. Maar wat als kunstwerken in één kleur zijn gemaakt en kleur zelf het onderwerp wordt? Wist je dat er ook kleuren zijn die mensen niet kunnen zien? Maar dieren zoals de bij en de wesp wel? UV-licht (afkorting van ultraviolet licht) is een soort licht dat we niet met het blote oog kunnen zien. Maar wel met een speciale zaklamp.

Speciaal voor schoolbezoeken is er een speurtocht ontwikkeld door de expositie KleurTonen en maak op unieke wijze kennis met kleur in de interactieve doe­ ruimte. In deze ruimte kunnen de leerlingen experimenteren met kleur.

Interactieve doe-ruimte

Expositie KleurTonen

Tijdens de expositie KleurTonen in het Gorcums Museum maak je op unieke wijze kennis met kleur in de interactieve doe-ruimte. In deze ruimte kun je experimenteren met kleur. Leuk, zowel voor bezoekers als voor scholen!

Kleurenwand
Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op: van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. In onze doe-ruimte kun je een hele wand omtoveren in een door jou gekozen kleur.

Kleursimulator
Drie kleuren zijn het állerbelangrijkst: rood, geel en blauw. Dat zijn de hoofdkleuren. Die kun je niet zelf maken door te mengen. Rood, geel en blauw moet je kopen in flessen of tubes. Met die drie kleuren kan je alle kleuren van de regenboog kunt maken, daarom zijn ze zo belangrijk! Stap in de kleursimulator en maak je eigen kleur.

Onzichtbare kleuren
UV-licht (afkorting van ultraviolet licht) is een soort licht dat we niet met het oog kunnen zien. Wist je dat sommige dieren dit wel kunnen zien? Zoals de bij en de wesp. Zoek de onzichtbare hints met de UV-zaklamp in de expositie en kraak de code!

One color Challenge
Een grote hit op onder andere Youtube: de One Color Challenge. Geïnspireerd door de kunstwerken in de expositie gaan bezoekers zelf aan de slag aan de tekentafel. Kies een kleur en maak je eigen kunstwerk met alleen die kleur. Of hijs je in een overal en maak een selfie in rood, geel en blauw.

Lesprogramma's op maat

Naast de bestaande programma’s bieden we ook steeds educatieve activiteiten bij de wisselexposities. Ook kunnnen we speciaal voor uw eigen lesprogramma iets ontwikkelen. Bespreek de mogelijkheden met een van onze cultuurcoaches. Let op: op woensdag is de entree gratis!

Neem contact op

Kunstpakket van de kunstuitleen

Met school een kunstwerk lenen in onze kunstuitleen? Geen kunst! Met het Basisschool Kunst- pakket leen je als school een jaar lang twee werken voor € 75 of vier voor € 125. Bovendien kunt u vier keer per jaar wisselen. Bijvoorbeeld door met een ‘delegatie’ van drie of vier kinderen nieuwe kunstwerken te komen uitzoeken.