Primair onderwijs

Het hele jaar heeft het Gorcums Museum nieuwe tentoonstellingen over vormgeving, kunst of geschiedenis. Hierbij bieden wij diverse educatief programma’s aan. Tijdens interactieve rondleidingen worden de leerlingen uitgedaagd zich te laten verrassen en tot het vormen van een eigen mening. Het museum stemt de inhoud van de rondleidingen en workshops graag af op de leerdoelen van uw school.

Groep 1 en 2

Kunst voor peuters

Kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 60 minuten

Wat bewaar je in het museum? In het museum gaan de leerlingen naar de schatten van het museum bekijken. Als uitgangspunt wordt het boekje ‘Nijntje in het museum’ gebruikt van Dick Bruna. Op een projectiescherm worden de tekeningen van Dick Bruna getoond, daarna gaan de leerlingen in de historische collectie ‘het Geheugen van Gorinchem’ bekijken op een speelse manier. Er is tevens de mogelijkheid om een praktische activiteit te doen.

Groep 2 t/m 4

Leren kijken naar kunst

Kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 60 minuten

Hoe kijk je naar kunst? Kinderen leren verder te kijken dan mooi en lelijk en leren een eigen mening te vormen over beeldende kunst. Onder begeleiding van onze rondleiders gaan ze daarover in gesprek. Met open vragen, zonder een waardeoordeel. Wat stelt het voor? Waar is het van ge- maakt en wat zou de kunstenaar ermee bedoelen? U kunt kiezen voor een rondleiding bij de vaste collectie of wisselende tentoonstelling of combinatie van beide.

Groep 7

Erfgoedles: De kunstveiling

Kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 75 minuten

In groepjes stellen de leerlingen hun eigen schilderijencollectie samen in het museum: welke schilderijen passen goed bij elkaar? Wanneer is iets een verzameling? Vervolgens gaan ze die via een kunstveiling ook proberen te bemachtigen: hoeveel geld hebben ze over voor het geliefde werk? Krijgen ze de verzameling die je had gedacht? Het levert altijd weer een veiling op waar de spanning hoog oploopt! Na afloop krijgen de groepjes van alle gekochte kunstobjecten kleurkopieën mee. Daar kunnen ze in de klas een tentoonstelling mee maken.

Groep 5 t/m 8

Puzzeltocht

De Puzzeltocht bestaat uit elf vragen. Daarbij hoort telkens een antwoord van een of meer woorden. De letters in de vakjes waar een nummer in staat, moeten de kinderen aan het eind invullen in de laatste vakjes van de puzzeltocht. De puzzeltocht gaat door de historische collectie van Gorinchem. Zo ontdekken ze het Gorcums Museum!

groep 5 t/m 8
kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 60 minuten

Groep 7 en 8

Historische speurtocht

Wanneer is de stad gesticht? De Grote Toren gebouwd? Wie woonden en werkten door de eeuwen heen in Gorinchem? Na een rondleiding gaan de leerlingen zelf op zoek door de historische collectie van het museum. Hugo de Groot ,de Martelaren, de strijd tegen het water en de vestingwerken. Maar ook de armenzorg, de Tweede Wereldoorlog en het ‘Geheugen van Gorinchem’ in het museum.

kosten € 30
aantal leerlingen 30
tijdsduur 60 minuten

Lesprogramma's op maat

Naast de bestaande programma’s bieden we ook steeds educatieve activiteiten bij de wisselexposities. Ook kunnnen we speciaal voor uw eigen lesprogramma iets ontwikkelen. Bespreek de mogelijkheden met een van onze cultuurcoaches. Let op: op woensdag is de entree gratis!

Neem contact op

Kunstpakket van de kunstuitleen

Met school een kunstwerk lenen in onze kunstuitleen? Geen kunst! Met het Basisschool Kunst- pakket leen je als school een jaar lang twee werken voor € 75 of vier voor € 125. Bovendien kunt u vier keer per jaar wisselen. Bijvoorbeeld door met een ‘delegatie’ van drie of vier kinderen nieuwe kunstwerken te komen uitzoeken.