Voortgezet onderwijs

Met de hele klas naar het museum? Dat kan! Bij het Gorcums Museum nemen we je graag mee door de geschiedenis van de stad, en laten we je kennismaken met kunst. Ons programma is gebaseerd op de exposities. Liever maatwerk? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

Educatief programma Te land, ter zee en in de lucht

Binnenkort bieden wij een educatief randprogramma aan voor scholen en groepen bij onze nieuwe tentoonstelling! In Te land, ter zee en in de lucht begeven kunstenaars zich buiten de gebaande paden. Hun voertuigen zoeken het spanningsveld op tussen vorm en functie, realiteit en droom. Tussen wat is en wat kan zijn.

Doe alvast inspiratie op en bekijk hieronder ons aanbod bij afgelopen tentoonstellingen.

Kunst voor kids

Een kennismaking met de culturele instellingen in Gorinchem voor leerlingen van de brugklas. Leerlingen gaan kijken in het Gorcums Museum, de kunstuitleen van het museum, de bibliotheek, theater ‘t Pand, Muziekpunt, het Jeugdatelier en het Regionaal Archief, overal ongeveer een half uur. Kunst voor Kids wordt ieder jaar in september gehouden.

Scholierenproject

Een keer per jaar organiseert het museum een scholierenproject, gekoppeld aan een van de ten- toonstellingen. Leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs bezoeken de expositie en gaan op school werken aan diverse lesobjecten. Vaak komen er kunstenaars op school om een gastles geven. Speciale aandacht gaat uit naar de vmbo-scholen in Gorinchem.

Kijkwijzer CKV

Aan de balie van het museum is een kijkwijzer CKV voor individuele leerlingen verkrijgbaar, om ze op weg te helpen bij het beschrijven van een kunstwerk voor CKV. We kunnen op verzoek ook een op maat gemaakte, op het museum toegesneden kijkwijzer leveren voor een hele klas. Neem hiervoor contact met ons op!

Ooggetuigen

Fotografie workshop

Gorcumse fotografen geven leerlingen een workshop fotografie. Eerst krijgen ze een korte introductie over de techniek achter fotograferen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met hun telefoon. Wat leg jij vast voor de toekomst? Daarna gaan de leerlingen hun beste foto bewerken tot een topfoto! Vanuit elke klas wordt één topfoto gekozen, die aan de fotogalerij wordt gepresenteerd in het fotolab. Vanaf 28 augustus zijn alle topfoto’s te zien in de pop-up expositie ‘InZien’ van Stichting Rivierenland in Beweging.

Lesprogramma's op maat

Naast de bestaande programma’s bieden we ook steeds educatieve activiteiten bij de wisselexposities. Ook kunnnen we speciaal voor uw eigen lesprogramma iets ontwikkelen. Bespreek de mogelijkheden met een van onze cultuurcoaches. Let op: op woensdag is de entree gratis!

Neem contact op