Voortgezet onderwijs

Het hele jaar heeft het Gorcums Museum nieuwe tentoonstellingen over vormgeving, kunst of geschiedenis. Hierbij bieden wij diverse educatieve programma’s aan en verzorgen we graag een rondleiding, workshop of lesbrief voor u. De activiteiten kunnen verder uiteenlopen van schilderen tot video’s maken, van fotografie tot muziek. Bij de tentoonstellingen zijn er kijkwijzers en lesbrieven beschikbaar. Een rondleiding kost € 30 en duurt 60 minuten, bij een maximaal aantal van dertig leerlingen. Deze kosten voor de rondleiding gelden ook voor scholen die lid (contributant) zijn van het museum.

Kunst voor kids

Een kennismaking met de culturele instellingen in Gorinchem voor leerlingen van de brugklas. Leerlingen gaan kijken in het Gorcums Museum, de kunstuitleen van het museum, de bibliotheek, theater ‘t Pand, Muziekpunt, het Jeugdatelier en het Regionaal Archief, overal ongeveer een half uur. Kunst voor Kids wordt ieder jaar in september gehouden.

Scholierenproject

Een keer per jaar organiseert het museum een scholierenproject, gekoppeld aan een van de ten- toonstellingen. Leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs bezoeken de expositie en gaan op school werken aan diverse lesobjecten. Vaak komen er kunstenaars op school om een gastles geven. Speciale aandacht gaat uit naar de vmbo-scholen in Gorinchem.

Kijkwijzer CKV

Aan de balie van het museum is een kijkwijzer CKV voor individuele leerlingen verkrijgbaar, om ze op weg te helpen bij het beschrijven van een kunstwerk voor CKV. We kunnen op verzoek ook een op maat gemaakte, op het museum toegesneden kijkwijzer leveren voor een hele klas. Neem hiervoor contact met ons op!

Kijkwijzer VO Martelaren

De zolder van het museum is gewijd aan het verhaal van de Martelaren van Gorcum.

In 1572 werden negentien geestelijken in Gorinchem opgepakt door de Watergeuzen, in Brielle werden ze gemarteld en vermoord. Met de videopresentatie en de kijkwijzer wordt de historie van de Martelaren uitgelegd.

Lesprogramma's op maat

Naast de bestaande programma’s bieden we ook steeds educatieve activiteiten bij de wisselexposities. Ook kunnen we speciaal voor uw eigen lesprogramma iets ontwikkelen. Bespreek de mogelijkheden met educatief medewerkster Marita Verlaan. Let op: op woensdag is de entree gratis!

Neem contact op