De verhuizing van Bloemaert

De rechtspraak van graaf Willem de Goede, toegeschreven aan Abraham Bloemaert

Tijden veranderen, maar geschiedenis blijft. De historische presentatie van het Gorcums Museum wordt vernieuwd! Na 160 jaar het pronkstuk van het auditorium te zijn geweest, nemen we daarom tijdelijk afscheid van ‘onze’ Bloemaert. Dankzij de vrijgekomen ruimte op zaal sieren al sinds februari van 2023 vele topstukken uit de Gorcumse kunstgeschiedenis die voorheen in ons depot stonden opgeslagen het nieuwe auditorium.

Fotografie: Dick Bosch
Fotografie: Dick Bosch

De verhuizing van het schilderij is een hele operatie. Het is namelijk zo groot dat het niet in ons depot past. Op maandag 22 mei 2023 wordt het daarom, voorlopig voor een periode van 10 jaar, verhuisd naar het depot van het Dordrechts Museum. Met behulp van een gespecialiseerd bedrijf voor het transport van kunst, wordt het schilderij uit de lijst gehaald en vakkundig ingepakt in een op maat gemaakte kist om vervolgens via het balkon het pand te verlaten.

Over het kunstwerk
De rechtspraak van graaf Willem de Goede
Abraham Bloemaert (1564-1651)
Inv.nr. 4931

Op houten panelen is een allegorie op de rechtspraak afgebeeld. In kleine medaillons wordt een oud volksverhaal verteld, dat zich afspeelt in 1336 in Hendrik-Ido-Ambacht. Een boer weigert zijn goede koe te verkopen aan de baljuw van Zuid-Holland – een hooggeplaatste vertegenwoordiger van graaf Willem III. Stiekem verruilde de baljuw de koe voor een slechtere. Toen de boer dit ontdekte en erover klaagde bij de graaf, werd de baljuw ter dood veroordeeld. In de centrale voorstelling is de graaf afgebeeld, die vanuit zijn ziekbed een zwaard aan de beul overhandigt om het vonnis te voltrekken. Het schilderij werd vervaardigd in opdracht van het Gorcumse stadsbestuur voor de kamer van de schepenen in het stadhuis. Zij waren onder andere belast met de rechtspraak en werden via dit schilderij voortdurend herinnerd aan het belang van eerlijke en onafhankelijke rechtspraak.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de vernieuwing van de historische afdeling? Ontvang updates via social media, onze nieuwsbrief en hou onze website in de gaten.