Gorcums Goed

Hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie en poëzie.

In 2022 staat Gorinchem stil bij de lokale geschiedenis. De expositie Gorcums Goed speelt daar met een hedendaagse twist op in. De aandacht gaat uit naar erfgoed, kunst, fotografie, poëzie en vormgeving van eigen bodem. Van het verhaal van de Martelaren van Gorcums uit 1572 dat is verwerkt in moderne sieraden, tot installaties en poëzie van jonge makers.

De tentoonstelling bestaat uit zes deelpresentaties. Stuk voor stuk Gorcums Goed!

Schitterende Scherven

In 1572 nemen de Watergeuzen in Gorinchem 19 katholieke geestelijken gevangen. Zij worden gemarteld en in Den Briel opgehangen. Dit aangrijpende verhaal van de Martelaren van Gorcum is uitgebeeld in enkele glas-in-lood ramen die momenteel worden gerestaureerd. Hedendaagse kunstenaars en vormgevers presenteren sieraden waarin de prachtig gekleurde glasscherven uit het restauratieproces zijn verwerkt.

Keep your head up. Vijf jaar Memory Bricks in Gorinchem.

In Engeland hebben ze Banksy, in Gorinchem hebben we Bricksy. Deze anonieme kunstenaar giet alledaagse en vergankelijke gebruiksvoorwerpen zoals een cassettebandje of een gloeilamp in epoxyhars en plaatst deze als stenen in de straten van Gorinchem. Zo verheft Bricksy vergankelijkheid tot kunst. Ga in het Gorcums Museum op zoek naar de Brickhint die naar de nieuwste (en tevens laatste) Memory Brick leidt.

Diederik van Goethem. Een leven lang fotografie.

Diederik van Goethem (1947) woont al decennia in Gorinchem, maar zijn werkgebied is vele malen groter. Als fotograaf wil hij de essentie van zijn onderwerp weergeven. Veel van zijn foto’s tonen de oervormen en eindeloze variaties van de natuur. Hij vindt die in verre streken als Tibet en Suriname, maar ook in de Biesbosch of het rivierenlandschap rond Gorinchem. Naast de natuur, zijn ook cultuur en de mens belangrijke thema’s in zijn werk.

Regional Roots

Het Gorcums Museum zet jong en creatief talent graag in de spotlights. Wij nodigden zes jonge kunstenaars uit die hun wortels in Gorinchem en regio hebben. Zij ontwikkelen zich hier verder of slaan hun vleugels inmiddels elders uit.

Annalfabeet, Manon Dijkman, Feline van Hoogdalem, Gaby van Reeuwijk, Ramona Treffers en Coen Willemsen vullen samen een museumzaal met kunst en poëzie.

Dick Ippel. ‘Panorama van de nacht’ en ‘Perpetuum’

De Gorcumse kunstenaar Dick Ippel (1955) zet zijn kennis van digitale technieken in voor het maken van autonome kunst. Zijn huidige werk is een gedempte weergave van het nachtelijke Nederlandse rivierenlandschap. Ippel toont het veelluik ‘Panorama van de nacht’ en het voortdurend veranderende ‘Perpetuum’, dat uit twee digitale, interactieve kunstwerken bestaat.

Stadscollectie met extra aandacht voor Paul van de Vliet

De nieuwe presentatie van de Stadscollectie toont werk dat na 1945 gemaakt is door kunstenaars die in Gorinchem wonen of er gewoond hebben. Bijzondere kunst van onder anderen Marinus Boezem, Arie Brinkman, Sjoerd Buisman, Ad Dekkers, Anja Kok, Marja de Raadt en Peter Struycken.
Extra aandacht is er voor Paul van de Vliet (1945). Het Gorcums Museum laat zowel zijn vroegste surrealistische schilderijen zien, alsook zijn geometrisch abstracte tekeningen en de meer recente objecten van metaal en gekleurd karton.