Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Gorcums Museum organiseert rond dit smakelijke thema van 20 oktober 2018 t/m 10 maart 2019 de expositie De smaak te pakken. Het is een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Een expositie die hongerig maakt! De bekende schrijver én kookgek Ronald Giphart opende de tentoonstelling en sprak een gratis adiotour in.
De smaak te pakken
Emotie
Eten is noodzaak, maar – vooral in prettig gezelschap – is eten ook emotie. Een goed bereide maaltijd brengt mensen nader tot elkaar. Enkele pronkstillevens uit de zeventiende eeuw tonen smaakvol gearrangeerde ingrediënten voor een overvloedige maaltijd. Ook de bereiding van voedsel komt aan bod, onder meer in het werk van David Teniers. Hij was een tijdgenoot van de Gorcumer Jan Olis. Beiden zijn vertegenwoordigd met een fraai keukentafereel.
Knipoog
Schilders van nu treden soms in het voetspoor van de meesters van de Gouden Eeuw, zoals de fijnschilder Henk Helmantel. Van zijn hand is een monumentaal groentestilleven te zien, gemaakt in 1985. De werken met groenten van Jacques van Erven ogen meer als landschappen dan als stillevens. Ze liggen niet in een mand of op een tafel, maar op een onbestemde plek. Van Erven vraagt zo aandacht voor dingen waaraan wij vaak gemakkelijk voorbijgaan. Een grote knipoog naar de werkelijkheid vinden we in het kleurrijke werk van Elvira Dik. Alledaagse lekkernijen, zoals een boterham met vruchtenhagel, worden op haar doeken sterk uitvergroot; het werkt vervreemdend en prikkelt de fantasie.
Voedsel als kunst
Dat het ook anders kan bewijst ontwerpster Martine Poot. Ook zij is gefascineerd door zoetigheid. Zij is overigens totaal geen zoetekauw, maar haar werk bestaat voornamelijk uit… suikerspin! Ze maakt onder andere sieraden, meubels en installaties van het plakkerige goedje. Ook Angelique van der Valk gebruikt voedsel letterlijk in haar kunst. Zij maakt kunstwerken van biologisch afbreekbare materialen, zoals groenteafval, waarvan zij heel subtiel de schoonheid laat zien.
In de tentoonstelling is werk te zien van de volgende kunstenaars:
Henny Adank Arnout van Albada Peter Anton George Belzer Jan Bouman Rolet Brandt Quiringh Gerritszoon Brekelenkam Sjoerd Buisman Wim Chabot Cornelis Cruys Esther Derkx Jessica van Deursen Elvira Dik Moritz Ebinger Jan van Empel Lernert Engelberts & Sander Plug Jacques van Erven |
Georg Flegel Kees Franse Itamar Gilboa Kenne Grégoire Klaas Gubbels Bernard Heesen Henk Helmantel Jan Henderikse Ton Hoogerwerf Adrie Huisman Jacqueline de Jong Lonneke Jonker Rick Koren Lebasille Johan Gerard van Loon Lucebert Martijntje Cornelia Niels Nielsen |
Jan Olis Ilona Plaum Roger Ruhulessin Chloé Rutzerveld Nina Sajet Don Satijn Floris van Schooten Frans Snyders Joris van Son Tjalf Sparnaay Daniel Spoerri David Teniers Vera Teunen & Hilbert Tjalkens Angelique van der Valk Marije Vogelzang Juliette Warmenhoven Wieske Wester |
Nu te zien
Historie en kunst
Gorinchem is een cultuurstad met een lange historie. Het museum toont een greep uit dit roemrijke verleden, met kunst uit verleden en heden, en voorwerpen uit de stadsgeschiedenis.
Lees verderStadscollectie
De Stadscollectie omvat een groot aantal kunstwerken die na 1945 gemaakt zijn door kunstenaars die in Gorinchem wonen of er gewoond hebben. Diverse Gorcumse kunstenaars hebben internationale bekendheid verworven zoals Ad Dekkers,…
Lees verder