Te land, ter zee en in de lucht

In Te land, ter zee en in de lucht begeven kunstenaars zich buiten de gebaande paden. Hun voertuigen zoeken het spanningsveld op tussen vorm en functie, realiteit en droom. Tussen wat is en wat kan zijn.

Ontdek fantastische voertuigen in het Gorcums Museum!

 

Beeld: Victor Sonna, Guernica

Victor Sonna, Guernica
Elizabeth de Vaal, Erwin Wurm en Roza Robein
Elizabeth de Vaal, Erwin Wurm en Roza Robein

Knooppunt Gorinchem

Met een netwerk van snelwegen en omringt door een rivierenlandschap, ligt Gorinchem als knooppunt in het midden van het land. Zowel vanaf het land en het water als vanuit de lucht laat Gorinchem zich zien als stad van verbindingen. Dit gegeven vormde aanleiding voor het organiseren van een expositie waarin hedendaagse kunstenaars hun kijk op vervoer geven. Via het land, over water en door de lucht. Lokale en soms nostalgische archiefbeelden vormen het begin van deze veelzijdige tentoonstelling.

Voertuig als vertelmiddel

Ontdek in de tentoonstelling unieke, onconventionele voertuigen die hun originele functie overstijgen. Een futuristisch luchtschip, vliegende auto, kano van printplaten of een raket van gerecyclede vliegtuigonderdelen. Deze voertuigen zijn niet alleen een manier om van A naar B te komen. Ze geven commentaar op actuele gebeurtenissen, drijven de spot met de gevestigde orde. Ze reflecteren op de wereld om ons heen of zijn karikaturen van zichzelf geworden. Dit zijn voertuigen die verder gaan dan ooit gedacht was en die drager kunnen worden van een veel groter verhaal.

Kunst op zolder

Ook op onze zolder is tijdens Te land, ter zee en in de lucht genoeg te zien en te doen voor jong en oud!

Een wereld van karton

Geïnspireerd door de pogingen van zijn vader om te vliegen, bouwt de Gorcumse creatieveling Nol Verhoef een kartonnen installatie waarin het vliegtuig de basis vormt. Bezoek Nol op de zolder van het Gorcums Museum, waar hij tijdens de tentoonstelling regelmatig aan het werk zal zijn. Ontdek hoe hij met één materiaal een heel nieuwe wereld tot leven wekt.

Zelf aan de slag!

Wist je dat je met schroefjes, blokjes, touwtjes en soms zelfs met afval ook kunst kunt maken? Laat je verrassen door kunstenaars die met allerlei bijzondere materialen kleine voertuigen maken. Ook geïnspireerd? Ga dan zelf aan de slag en maak jouw eigen kunstwerk in het thema van de tentoonstelling. Wordt het een fiets, een raket of word jij de uitvinder van een heel nieuw transportmiddel?

Nol Verhoef aan het werk. Foto: Dick Bosch
Nol Verhoef aan het werk. Foto: Dick Bosch
Ontwerp: Novel Monday
Ontwerp: Novel Monday

Met werk van

Alphons ter Avest
Bonhansa
Koos Buster
Paul Cox
Ron van der Ende
Marianne Fontein
Desiré Haverkamp
Floris Kaayk
Mathieu Knippenbergh
Wilco van Leeuwen
Olaf Mooij
Panamarenko
Roza Robein
Arie Schippers
Joran van Soest
Victor Sonna
Merijn Tinga (The Plastic Soup Surfer)
Elizabeth de Vaal
JCJ Vanderheyden
Nol Verhoef
Anne Verhoijsen
Evert de Vreugd
Erwin Wurm

 

 

Met dank aan

AkzoNobel Art Foundation, Alychlo/Marc Coucke, Collectie Aloys van den Berk, Damen Shipyards, Galerie Fleur & Wouter, Galerie Rotor, Kurt Ameye & Karin Verbist, Marc Overman, Museum Rotterdam, Polliewood, Regionaal Archief Gorinchem, René Muilwijk Modelbouw, Riveer, Roy Vinke en Stek Advocaten.