Uitleencollectie

De uitleencollectie van het Gorcums Museum bevat heel diverse kunstwerken van kunstenaars uit heel Nederland. De uitleencollectie geeft zo breed mogelijk beeld geeft van de kunst van de afgelopen dertig jaar. Ook volgen we kunstenaars uit de stad en regio. In onze collectie vindt u bekende namen als Corneille, Rob Scholte, Salvador Dalí, Jeroen Krabbé en Herman Brood, maar ook minder bekende kunstenaars met verrassend werk.

Onze uitleencollectie is altijd in beweging. Abonnees brengen kunstwerken terug, we kopen veelvuldig nieuwe aan en ruilen met collega-artotheken. Door de jaren heen hebben we ruim 2000 kunstwerken verzameld: schilderijen in olieverf en acryl, maar ook aquarellen, tekeningen, grafisch werk, foto’s, ruimtelijk werk en zelfs sieraden. Kunst in alle denkbare stijlen en technieken. In het museum vertellen we u er graag meer over en hebben we uitgebreide documentatie. En bent u als lener aan een kunstwerk gehecht geraakt? Dan kunt u het vaak ook nog van ons kopen.

Naast kunst uit heel Nederland, heeft het Gorcums Museum werk van kunstenaars uit Gorinchem en de regio in zijn uitleencollectie. Mensen als Arie Brinkman, Marcel Köppen, Bernard Heesen, Marja de Raadt, Olaf Stevens en vele anderen. We vertellen u er graag meer over!

Kunstenaar uitgelicht

Regelmatig staat in de kunstuitleen een kunstenaar centraal. De kunstenaar die we deze keer uitlichten is Margriet Smulders.

Smulders (1955) maakt foto’s waarin bloemen en vruchten figureren in theatrale settings. Zij laat zich inspireren door de bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. Mede door het gebruik van spiegels en glas in combinatie met water ontstaan vitale, levendige beelden vol kleur en beweging. In haar werk toont zij de aanschouwer een mysterieuze sprookjeswereld. Hoewel er geen mensen te zien zijn in de surrealistische voorstellingen, lijken deze een verhaal te vertellen. Nu eens zwaar op de hand, dan weer luchtig en frivool.

Wil je een werk van Margriet Smulders lenen of kopen? Dat kan! De kunstuitleen heeft diverse foto’s van haar in de collectie opgenomen.

Medewerkers

Adres

Grote Markt 17
4201EB Gorinchem
0183-630717
[email]
Routebeschrijving

Openingstijden per 1 april 2023

maandag 12.00 tot 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
donderdag ook geopend van 17.00 tot 20.00 uur
zondag 13.00 tot 17.00 uur