Uitleencollectie

De uitleencollectie van het Gorcums Museum bevat heel diverse kunstwerken van kunstenaars uit heel Nederland. De uitleencollectie geeft zo breed mogelijk beeld geeft van de kunst van de afgelopen dertig jaar. Ook volgen we kunstenaars uit de stad en regio. In onze collectie vindt u bekende namen als Corneille, Rob Scholte, Salvador Dalí, Jeroen Krabbé en Herman Brood, maar ook minder bekende kunstenaars met verrassend werk.

Onze uitleencollectie is altijd in beweging. Abonnees brengen kunstwerken terug, we kopen veelvuldig nieuwe aan en ruilen met collega-artotheken. Door de jaren heen hebben we ruim 2000 kunstwerken verzameld: schilderijen in olieverf en acryl, maar ook aquarellen, tekeningen, grafisch werk, foto’s, ruimtelijk werk en zelfs sieraden. Kunst in alle denkbare stijlen en technieken. In het museum vertellen we u er graag meer over en hebben we uitgebreide documentatie. En bent u als lener aan een kunstwerk gehecht geraakt? Dan kunt u het vaak ook nog van ons kopen.

Naast kunst uit heel Nederland, heeft het Gorcums Museum werk van kunstenaars uit Gorinchem en de regio in zijn uitleencollectie. Mensen als Arie Brinkman, Marcel Köppen, Bernard Heesen, Marja de Raadt, Olaf Stevens en vele anderen. We vertellen u er graag meer over!

Kunstenaar uitgelicht

Regelmatig staat in de kunstuitleen een kunstenaar centraal. De kunstenaar die we deze keer uitlichten is Ad de Keijzer.

Het oeuvre van De Keijzer (1923-1997) bestaat uit schilderijen, tekeningen, ruimtelijke plastieken en reliëfs. Aan de basis hiervan staan geometrische vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken. Het eindresultaat bepaalde Ad door het verschuiven, draaien of vouwen van deze vormen ten opzichte van elkaar, eerst intuïtief, maar daarna  volgens een rekenkundige ordening.

De reliëfs werden oorspronkelijk uitgevoerd in zwarte acrylverf op MDF-plaat. Later zien we ook eenkleurige werken in diepe tinten rood, paars of groen. Mede door dit kleurgebruik hebben de reliëfs een poëtische uitstraling, waarbij licht en kleur een essentiële rol spelen.

Wil je een werk van Ad de Keijzer lenen of kopen? Dat kan! De kunstuitleen heeft diverse werken van hem in de collectie opgenomen.

Momenteel is er in het Gorcums Museum een tentoonstelling over het werk van Ad de Keijzer getiteld “Een Werkwijze”.  Op 17 april 2023 was de kunstenaar 100 jaar geworden. Ter ere van die datum is de tentoonstelling georganiseerd en geopend op maandag 17 april. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 18 juni.

 

Fotografie: Dick Bosch
Fotografie: Dick Bosch

Medewerkers

Adres

Grote Markt 17
4201EB Gorinchem
0183-630717
[email]
Routebeschrijving

Openingstijden

dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
donderdag ook geopend van 17.00 tot 20.00 uur
zondag 13.00 tot 17.00 uur
In augustus 2024 is de kunstuitleen op donderdagen geopend tot 17.00 uur i.p.v. 20.00 uur