KleurTonen

Wie één blik in de museumzalen werpt ziet direct welk thema in het Gorcums Museum centraal staat: Kleur. De werken van ruim 70 kunstenaars toveren de museumzalen om tot een unieke beleving. Wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben, is dat zij monochrome werken hebben gemaakt. En hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat er binnen de kunst kleur wordt gebruikt, zet de expositie KleurTonen de bezoeker met deze invalshoek toch even op een nieuw spoor.

Bezoek de tentoonstelling KleurTonen en laat je omgeven door kleur!

 

Vele schakeringen

Zowel de primaire kleuren (rood, blauw en geeld) als de secundaire kleuren (paars, oranje en groen) hebben hun eigen museumzaal gekregen. Sculpturen en schilderijen zijn naar kleur gerangschikt, en laten zien dat iedere kleur uit vele schakeringen bestaat. Bovendien zorgt de aandacht voor kleur ervoor dat de verschillende materialen en het gebruik van uiteenlopende technieken van de kunstwerken wordt benadrukt. Het ‘kleurloze’ zwart en wit hebben een eigen podium gekregen.

Lichtinstallatie

Bij het betreden van de museumzaal aan de voorzijde van het gebouw, wacht de bezoeker een bijzondere ervaring. In een speciaal voor de tentoonstelling KleurTonen ontworpen lichtinstallatie brengt Tamar Frank alle kleuren samen. Subtiel van kleur veranderende lichtbuizen maken de aanwezigheid van warme en koude tinten bijna tastbaar.

Omdat kleur van alle tijden is, zijn onze medewerkers in het depot gedoken om op zoek te gaan naar kleur in de Gorcumse geschiedenis. Het resultaat is vertaald naar de presentatie Kleurtonen uit het depot.

Projectruimte

Voor wie zelf met kleur aan de slag wil, is bovendien een speciale projectruimte ingericht. Hier kan jong (en oud) spelen met gekleurd licht, zelf een gekleurd kunstwerk maken, of op zoek naar onzichtbare kleuren…

Deelnemende kunstenaars

Nick Ervinck, AGRIEBORZ, fotografie Luc Dewaele
Nick Ervinck, AGRIEBORZ, fotografie Luc Dewaele