Het Geheim van de Meester

Nederland heeft een roemrijke geschiedenis met ongekende wereldfaam op het gebied van de schilderkunst. Voor het tv-programma Het Geheim van de Meester gingen topexperts de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van de meest uiteenlopende Nederlandse kunstwerken. Het Gorcums Museum toont welk geheim er achter deze meesterwerken schuilt aan de hand van alle 22 reconstructies uit de tv-serie, van 19 oktober 2019 t/m 16 februari 2020.

In de prijzen

Het Geheim van de Meester van producent POSVIDEO in opdracht van AVROTROS is een van de best bekeken kunstprogramma’s op de Nederlandse televisie. Het programma viel in de prijzen op het et New York Festivals World’s Best TV & Films en werd genomineerd voor de prestigieuze Gouden Roos van Montreux. De gelijknamige tentoonstelling, waarbij alle werken zijn voorzien van boeiende achtergrondinformatie, was eerder dit jaar een publiekstrekker in Museum More in Gorssel en komt nu naar Gorinchem.

Geavanceerde technieken

Vanuit een modern meesteratelier werkte het team van experts met geavanceerde apparatuur om de meesterwerken tot leven te brengen. Kunstschilder Charlotte Caspers moest zich niet alleen de stijl en techniek van onder meer Rembrandt en Johannes Vermeer eigen maken, maar ook die van latere kunstenaars als Piet Mondriaan en Karel Appel. Daarbij werd zij geholpen door restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher. Tegelijk reisde Jasper Krabbé, als teamleider, stad en land af om het juiste materiaal te verzamelen voor het maken van de reconstructies.

Koeienschedel

De experts van het team gingen grondig te werk en lieten geen onderzoekstechniek ongebruikt. Centraal stond de vraag: hoe deed de meester het? Zo gingen zij aan de slag met het verbranden van een koeienschedel om tot precies die kleur beenderzwart te komen die Rembrandt gebruikte. Ze onderzochten wat het juweel was op Vermeers meisje met de parel. Geen parel in ieder geval, maar wat is het dan wel?

Ontdekkingsreis

Het resultaat van alle inspanningen, in het bijzonder die van Charlotte Caspers, is indrukwekkend. Haar worsteling met de materie resulteerde in prachtige reconstructies die vrijwel niet van de originele kunstwerken te onderscheiden zijn. Een bezoek aan de expositie is daarom als een ontdekkingsreis door de Nederlandse kunstgeschiedenis, waarbij heel veel te genieten en te ontdekken valt.

Behalve van de hiervoor genoemde kunstenaars zijn reconstructies te zien van het werk van Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, Frans Hals, George Hendrik Breitner, Carel Fabritius, Peter Paul Rubens, Carel Willink, Claude Monet, Jan van Eyck, Jacob van Ruisdael, Adriaen Coorte, William Turner, Kees van Dongen, Jan Sluijters, Jan Schoonhoven en Charley Toorop.