Gestolde beweging

In het voorjaar is alles weer gaan groeien en bloeien. In de expositie Gestolde beweging toont het Gorcums Museum van 12 maart t/m 30 augustus 2020 werk van twee regionale kunstenaars die door organische groei worden geïnspireerd. In de aquarellen van Marianne Boudesteijn en de poëtische plantdrukken van Ingrid Geesink is deze groeibeweging als het ware ‘gestold’ of stilgezet.

Marianne Boudesteijn, Aquarel
Ingrid Geesink - Digitalis (serie In My Back Yard aan de Linge)

Droogproces

Marianne Boudesteijn (1981) haalt haar inspiratie uit de natuur. Ze vertaalt dit het liefst met waterverf. Zo onderzoekt ze door middel van schetsen de bloei van de amaryllis. Ze is gefascineerd door het maak- en droogproces van haar aquarellen. De verwondering over het proces van vermengen, vervagen en opdrogen komt tot uitdrukking in haar werk.

Nature printing

Ingrid Geesink (1973) maakt poëtische plantdrukken. De impact van menselijk handelen op onze natuurlijke omgeving is het uitgangspunt voor haar werk. Het gaat over controle en toeval, en over het steeds meer beheersbaar maken van de wereld om ons heen.
Die benadering komt terug in zowel de werkwijze als keuze voor materialen, technieken en vorm. Ingrid experimenteert graag met ambachtelijke technieken en organische materialen zoals oude fotografische procédés (cyanotype, zoutdruk, analoge film), nature printing en anthotypen, drukken met plantaardige kleurstoffen of tekenen met zelfgemaakte biologische inkt. Een deel van de getoonde werken is direct geïnspireerd op de natuur langs de Linge.