Een monument voor de BKR

De geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1947-1987)

Van 12 december tot en met 9 mei geeft het Gorcums Museum een unieke inkijk in het werk dat tot stand is gekomen dankzij de ‘beeldende kunstenaars regeling'(de BKR). De expositie biedt een podium aan 100 kunstenaars met evenveel prachtige kunstwerken en is een bijzondere ontdekkingsreis door 40 jaar Nederlandse kunst, met werken die soms lange tijd in de depots waren opgeslagen.

De expositie kwam tot stand in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfoed en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Hiernaast afgebeeld: Lotti van der Gaag, Danse japonaise d’un ciel; foto Margareta Svensson

Lotti van der Gaag, Danse japonaise d'un ciel; foto Margareta Svensson (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) © Stichting Pictoright,
Lucebert, De sigaar (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) © Stichting Pictoright, Amsterdam

Contraprestatie

‘In de BKR zitten’ of ‘in de Contraprestatie’ zoals de regeling in het begin werd genoemd, was in de jaren 1949-1987 een begrip in Nederland. De Beeldende Kunstenaars Regeling bood kunstenaars, die niet van hun werk konden leven, een tijdelijk inkomen in ruil voor kunstwerken. Meer dan 5.688 kunstenaars maakten er op enig moment gebruik van. Maar de overheid vond haar te duur en zette er na 38 jaar een punt achter.

De BKR werd nogal eens – vaak ten onrechte – bekritiseerd. In de tentoonstelling Een monument voor de BKR, wordt afgerekend met haar negatieve imago. Van 100 kunstenaars is werk te zien dat via de BKR werd aangeschaft. Daarbij zitten bekende namen als Karel Appel, Corneille, Jan Dibbets, Marlene Dumas, Daan van Golden, Lucebert, Jan Wolkers en Theo Wolvecamp. Zij maakten ooit allemaal gebruik van deze bijzondere regeling.

Benieuwd naar meer?

Deze tentoonstelling sluit aan aan bij het landelijke project: ‘Monument voor de BKR”, waarbij er naast een boek van Fransje Kuyvenhoven ook een tentoonstelling in het Purmerends Museum is met keramiek uit de Rijkscollectie.