Bedrieglijk echt

Alsof je ze zo aan kunt raken: alledaagse objecten, bloemen, maar ook portretten van dieren en mensen, geschilderd in een (hyper)realistische stijl. Laat je in de luren leggen op een bescheiden maar boeiende expositie in het Gorcums Museum: Bedrieglijk echt, realisme in de hedendaagse kunst, te zien van 19 oktober 2019 t/m 16 februari 2020.

Verbluffend knap

Is het de werkelijkheid die je ziet, of de werkelijkheid van de maker? De expositie toont realistische schilderijen, tekeningen en enkele keramische objecten van hedendaagse, Nederlandse kunstenaars. Vaak nemen ze een onderwerp uit de ons vertrouwde omgeving, isoleren het, en blazen het soms op tot megaproporties. Daarmee leggen zij de focus op details die anders aan onze aandacht zouden ontglippen. De uitgebalanceerde composities, fotografische precisie en verbluffend knappe stofuitdrukking verraden bovendien hun indrukwekkende technische vaardigheid. Een lust voor het oog voor de liefhebber van realisme in de hedendaagse kunst.

Spiegeleitje

Tjalf Sparnaay, vertegenwoordigd met twee schilderijen, schildert allerlei soorten voedsel. Van een heerlijk spiegeleitje tot zoete ijsjes. Het ziet er zó realistisch en tastbaar uit dat je er honger van zou krijgen! Ook de nog jonge kunstenaar Martijn Versteeg maakt superrealistisch werk. Je kan je bijna niet voorstellen dat zijn levensgrote portretten van mensen houtskooltekeningen zijn en geen foto’s.

Dieren

Alexandra Klimas schildert geen mensen maar dieren. Vooral dieren die gefokt worden voor de vlees – en wolindustrie zoals koeien en schapen. Zij schildert hen zo realistisch mogelijk in de hoop dat mensen zich meer met deze dieren en hun lot verbonden gaan voelen.

Afstand

Er is ook werk te zien van kunstenaars die het realisme weer op een andere manier benaderen. Zoals Tobias Schalken, die meer afstand neemt tot de werkelijkheid. Zijn veelzijdige oeuvre beweegt zich tussen fantasie en de surrealiteit, tussen wat mensen zijn en wat ze willen zijn, en tussen hoe ze zijn en hoe anderen ze zien. Ans Markus verbeeldt in haar schilderijen vaak het thema van de hedendaagse vrouw op zoek naar haar identiteit. De vrouw die aangeraakt is door het leven en die zich bewust wordt van haar mogelijkheden.

Andere kunstenaars van wie werk te zien is zijn:

Dina Belga, Guusje Bertholet, Ernst van Es, Andreas Goewie, Cor Groenenberg, Marlies Jetses, A.P. Leeuwen, Jeroen Paulussen, Leo Pors, Pablo Rueda Lara, Christie Rusche, Har Sanders, Lianne Sterk.

Scholierenexpositie

Van 12 t/m 22 maart 2020 toont het Gorcums Museum werk van scholieren tijdens de Gorcum Art & Design Week. Aanleiding was de tentoonstelling Bedrieglijk Echt. Er waren rondleidingen, workshops en speciale lesprogramma’s en daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag. Verder was de opdracht vrij: het mocht een autonoom kunstwerk worden of een gebruiksobject. Schilderen, boetseren, fotografie, video, alles mocht. Zolang er maar met fantasie en werkelijkheid werd gespeeld, zodat niets is wat het lijkt.