Gijs Donker

Gijs Donker (Amstelveen, 1964) verwierf begin jaren negentig met zijn broers Aad en Justus bekendheid als lid van het kunstenaarscollectief After Nature. Hiertoe behoorden onder anderen ook Peter Klashorst en Bart Domburg.

Terugkeer van het realisme
After Nature zette zich af tegen de heersende conceptuele en abstracte kunst, en ging weer schilderen naar de natuur. Eén van de verdiensten van de groep is de terugkeer van het realisme in de schilderskunst. Na het uiteenvallen van After Nature in de jaren negentig, is Gijs Donker samen met zijn broers Aad en Justus nog een tijd doorgegaan met groepsexposities, vooral in de Verenigde Staten.

Landschappen
Gijs Donker woont en werkt nu in Leiden waar hij zijn expressieve, realistische schilderstijl verder ontwikkelt. Hij maakt vooral portretten, naakten en landschappen. Op de expositie ‘Dromen van bomen’ in het Gorcums Museum exposeert hij met een groot schilderij dat hij ter plekke maakte in de duinen van Noordwijkerhout. Ook zijn broer Justus en Bart Domburg zijn samen met vele andere kunstenaars vertegenwoordigd op deze expositie die nog t/m 15 september 2019 te zien is.

Afbeelding: Gijs Donker, Spaanse ruïne, Venezuela, olieverf op doek