Oog in oog met de martelaren van Gorcum

Oog_in_oog_met_de_martelaren_-_BannerDe Martelaren van Gorcum zijn een internationaal fenomeen. De trieste moord op deze negentien geestelijken in 1572 wordt wereldwijd nog altijd herdacht. Deze zomer staat hun thuisstad voor het eerst uitgebreid bij hen stil, in de tentoonstelling Oog in oog met de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum. Over tolerantie en martelaarschap, over de historie en over de mystiek, van 9 juni t/m 16 september 2012 (verlengd).

 

-> Bekijk de flyer

 

Moord
De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse koning voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen begingen.

 

De Martelaren worden wereldwijd herdacht...

Oog_in_oog_met_de_martelaren_-_Klein

Internationaal
De Martelaren van Gorcum zijn een internationaal fenomeen geworden: in Nederland, België en Italië, zelfs tot in Mexico en de Verenigde Staten zijn er kerken en kloosters naar hen vernoemd. In 1675 werden ze zalig verklaard en in 1867 volgde de heiligverklaring door paus Pius IX. Nog elk jaar vindt er op hun sterfdag 9 juli een bedevaart plaats naar Brielle.

Oog in oog
Deze zomer komt u oog in oog met de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum. Wat waren de politieke omstandigheden die leidden tot de moord? Hoe heeft die zich voltrokken? Wie waren de negentien geestelijken en waarom gaven zij hun leven voor hun geloof? U ziet alles over de heiligverklaring, de wonderen en de relikwieën. De expositie bevat schilderijen, films, prenten, schoolplaten, vaandels, glas en de originele relieken en reliekhouders uit kerken in binnen- en buitenland.

Tolerantie
Thema's als tolerantie en martelaarschap zijn van alle tijden. De expositie legt een link naar gebeurtenissen van recenter datum waarin onverdraagzaamheid ten opzichte van andersdenkenden een rol spelen. Daarnaast ziet u werk van acht verschillende kunstenaars over deze thema's.

 

Activiteiten
Rondom de expositie vonden in de zomer van 2012 diverse activiteiten plaats:

 

Drie toneelvoorstellingen Martelaar !!! door leerlingen van CS De Hoven (De Uilenhof).Het project Martelaar !!! laat leerlingen uit klas 2 zich verhouden tot hun lokale geschiedenis en tot thema’s die samenhangen met martelaarschap. Deze thema’s dienden als kapstok voor een grootschalig educatief project, resulterend in een theaterstuk . Voorstellingen op 11 juni en 12 juni om 19.00 uur bij Molen De Hoop in Gorinchem en op 14 juni in de Bedevaartskerk in Brielle. Toegang € 2,50. Reserveer kaarten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Debat over tolerantie, verdraagzaamheid en compassie. Op vrijdag 15 juni, vanaf 19.00 uur inloop en bezichtiging tentoonstelling, 20.00 uur aanvang debat in het Gorcums Museum.


Workshop striptekenen o.l.v. Geert de Sutter, tekenaar van het stripalbum De tijdelijke dood over de Martelaren van Gorcum. Op woensdag 13 juni, 13.30 uur in het Gorcums Museum. De tekenaar is ook aanwezig op de opening van de tentoonstelling. Kosten deelname € 2,50.


Excursie van Gorinchem naar Brielle, met bezoek aan de Bedevaartskerk HH Nicolaas Pieck en gezellen, het Historisch Museum Den Briel en een stadswandeling. Op zaterdag 23 juni, 9.00 uur vertrek Buiten de Waterpoort, terugkomst 17.30 u. Kosten € 30,- p.p. (inbegrepen vaartocht, bustocht, ontvangst, rondleiding; niet inbegrepen kosten lunch en entree museum).


De bloedige bevrijding van Gorcum in 1572, gespeeld door huidige inwoners van Gorinchem. Op zaterdag 30 juni om 13.00, 14.00 en 15.00 uur bij het
Gorcums Museum. Gratis.

 

 Rondleidingen door de tentoonstelling door gastconservator Roy Tepe. Op zondag 8, woensdag 11 en zaterdag 21 juli, op woensdag 15 en woensdag 22 augustus en 5 en 12 september om 13.30 uur; op zaterdag 8 september (Open Monumentendag) om 12.00, 13.30, 15.00 uur. Kosten € 2,50.


Martelarenstadswandeling door historicus Bert Stamkot. Zondag 12 augustus, 14.00 uur. Vertrek bij het Gorcums Museum. Kosten deelname € 2,50.


Van Assisi, Toulouse en Premontré naar Gorcum: de Martelaren van Gorcum en hun inspiratie/achtergrond. Voordracht door Ina Bertsch. Op woensdag 27 juni en zondag 19 augustus, 14.00 uur in het Gorcums Museum. Kosten € 2,50.


Martelaarschap toen en nu. Voordracht door Rutger van Breemen. Op woensdag 1 augustus, 13.30 uur in het Gorcums Museum. Kosten € 2,50.


Martelaren van Gorcum: was het waard er voor te sterven? Voordracht door Rutger van Breemen. Op woensdag 8 augustus, 13.30 uur in het Gorcums Museum. Kosten € 2,50.

 

Kindermiddag: Speciaal voor kinderen (8 t/m 12 jaar) organiseert het museum een creatieve middag waarin de Martelaren centraal staan. Na een bezoek aan de tentoonstelling (met korte uitleg) maak je je eigen drieluik met de Martelaren als thema. Woensdag 8 augustus, aanvang 13.30 uur. Kosten € 2,00.

 

Muziek uit de tijd van de martelaren, gespeeld op de muselaer door Teun Braken. Op zaterdag 16 juni, 13.30 uur in het Gorcums Museum. Gratis voor bezoekers van de tentoonstelling.


Workshop oude muziek door Helga Buitelaar ,  op donderdag 16 augustus, 13.30 uur in het Gorcums Museum. Kosten € 2,50.

 


Opening
De tentoonstelling wordt geopend op 9 juni in de Grote Kerk in Gorinchem. Het Gorcums Museum organiseert de tentoonstelling in samenwerking met het Bisdom Rotterdam, de Historische Vereniging 'Oud-Gorcum' en Christelijke Scholengroep De Hoven. Er verschijnt bovendien een boek over de Martelaren, in samenwerking met de Historische Vereniging 'Oud-Gorcum'.

 

catalogusmartelarenkleinMartelaren van Gorcum: de catalogus

In het kader van de tentoonstelling is een speciale catalogus uitgegeven, waarin de beeldtraditie en de iconografie van de Martelaren van Gorcum te volgen zijn aan de hand van ruim honderd illustraties in kleur. Een rijk bezit voor een ieder met belangstelling voor dit belangrijke, maar tot op heden onderbelichte historische fenomeen. De catalogus is geschreven door gastconservator Roy Tepe en kost € 19,50.

-> Lees meer