Dromen van bomen

Dromen van bomen BannerBomen blijven intrigeren. Ze zijn niet alleen nuttig en mooi, maar ook de longen van onze planeet. Niet voor niets laten kunstenaars zich al eeuwen door hen inspireren. Het Gorcums Museum organiseert van 30 maart t/m 15 september 2019 de tentoonstelling Dromen van bomen, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.

 

-> Beluister de reportage van RTV Rijnmond

-> Bekijk de poster / uitnodiging

 

Symbolische betekenis
Al sinds Adam en Eva van de vrucht van de Boom der Kennis aten, leeft de mens in ontzag en bewondering voor de boom. Of het nou een eenzame spar is, een woudreus of een onmetelijk oerwoud: we dromen weg bij hun vormen, kleuren of immense omvang. Bomen staan symbool voor het leven zelf. Ze halen zelfs CO² uit de lucht en zijn zo onmisbare bondgenoten in deze tijd van klimaatverandering.

 

Bomen staan symbool voor het leven zelf...

Dromen van bomen Klein 2

Schuldig landschap
Dé landschapsschilder van de 17e eeuw, Salomon van Ruysdael (1602-1670), is vertegenwoordigd met een prachtig schilderij waarop een prominente boompartij afsteekt tegen een indrukwekkende wolkenlucht. Uit dezelfde eeuw dateert een bostafereel van de in Gorinchem geboren schilder Aert van der Neer (1603-1677). De boom is in deze werken vooral een fraai, decoratief element. Heel anders is dat bij Armando (1929-2018). Ten tijde van de oorlog woonde hij vlak bij het beruchte Kamp Amersfoort. Hij zag hoe het bos waar hij speelde veranderde in een gevaarlijk gebied met wachttorens. De bomen waren stille getuigen van alle verschrikkingen en zijn zo onderdeel van een 'schuldig landschap'.

 

Romantiek & mysterie

In de 19e eeuw verlieten kunstenaars hun atelier om en plein air de natuur in beeld te brengen. Zo was Johannes Bilders (1811-1890) geregeld te vinden in de bossen rond het Gelderse Wolfheze tussen zijn geliefde ‘Wodanseiken’.
Beroemd om zijn romantische weergave van de natuur was tijdgenoot B.C. Koekkoek (1803-1862), ook bekend van de uitspraak ‘de natuur is het volmaakte schilderij’.  
Verstoken van romantiek, maar speels en mysterieus zijn de boomfantasieën van Patrick Bergsma (1965). In zijn sculpturen hebben bomen de wereld van de mensen overgenomen.

 

Fantasie
Ook Anutosh (1970) laat zijn fantasie de vrije loop. In plaats van de schoonheid van de natuur te tonen neemt hij ons in zijn schilderijen mee in een fictieve wereld. Zijn plastisch gevormde boomstammen contrasteren met de mysterieuze ruimte waarin zij zich bevinden.
Met het werk van beeldhouwer Floris Brasser (1957) betreden we een wereld tussen boom en beeld. Hij maakt grote houten sculpturen en plaatst die bij voorkeur in de openbare ruimte.

 

Opening

De feestelijke opening van de expositie 'Dromen van Bomen - Van Ruysdael tot Armando' op zaterdag 30 maart 2019, in de Grote Kerk tegenover het museum.

Programma:

14.30 uur - Inloop

15.00 uur - Ontvangst en welkom door conservator Rob Kreszner

15.10 uur - Bijzonder openingsprogramma met onder meer:

Arjan Postma: Neerlands slimste boswachter, talkshowgast en schrijver van natuurboeken

Requiem for the trees: een compositie voor twee violen en piano van Marc van Delft, gecomponeerd voor en uitgevoerd door het Inguz-trio, bestaande uit Juliya Belyanevich, Francisca Simonis en Marc van Delft.

15.40 uur - Oversteek naar het Gorcums Museum voor een drankje en bezoek aan de expositie

 

Fotowedstrijd

Bij de tentoonstelling Dromen van bomen organiseert het Gorcums Museum samen met het Huis van Inspiratie de fotowedstijd 'De boom in'. Maak je mooiste, gekste, raarste en vooral inspirerendste bomenfoto en stuur hem in vóór 1 juli 2019. Je foto komt te hangen in de boom in het museum en wie weet word je ook nog de winnaar!

-> Lees meer

 

Cursus Landschap en kunstCursus Landschap en kunst, vanaf 19 juni 2019

KLU Cursussen sluit vanaf 19 juni 2019 aan bij de expositie met een korte cursus in drie delen over natuur en landschap in de kunst. Barry Heinrichs vertelt u in deze cursus alles over de betekenis van het landschap in de kunst van de Middeleeuwen tot de hedendaagse kunst. In de laatste bijeenkomst bezoekt u ook de tentoonstelling.  
De verbeelding van de tuin van het paradijs en de boom van Adam & Eva zijn vroege voorbeelden van het landschap dat een rol speelt in de kunst. In de loop van de eeuwen krijgt het een steeds prominentere plek. In de Romantiek van bijvoorbeeld Caspar David Friedrich of B.C. Koekkoek werd het landschap zelfs een drager van het innerlijke of een symbool van oneindigheid. Bovendien gingen uiteindelijk kunstenaars ook aan de slag met het daadwerkelijke landschap zelf in de vorm van Land Art.
Data: 19 en 26 juni, 3 juli, 14.00-16.00 uur. Kosten € 60.

-> Meer informatie op klu.nl

 

In de tentoonstelling is werk te zien van de volgende kunstenaars:

Pieter M. Alewijns
Jan Altink
Anutosh
Armando
N.H. van Bekkum
Henk van Bennekum
Mariëlle van den Bergh
Patrick Bergsma
Johannes Bilders
Théophile de Bock
Eelko Brand
Floris Brasser
Gerard Broekman
Esther Bruggink
Sjoerd Buisman
Antoinet Deurloo
Richard van Dijk
Theo van Doesburg
Hans Dolieslager
Bart Domburg
Gijs Donker
Justus Donker
Jan Peter Dral
M.C. Escher
Henk Ganzeboom
Leo Gestel
Kees de Goede
Diederik van Goethem
Dolf Henkes
Janneke van der Knaap
B.C. Koekkoek
Sandra Kruisbrink
Emile van der Kruk
Lucebert
Anton Mauve
Henny van der Meer
Carlijn Mens
Joop Moesman
Aert van der Neer
Erik Odijk
Wim Oepts
Vincent van Ojen
Willem Roelofs
Maria Roosen
Jacob van Ruisdael
Salomon van Ruysdael
Julius van de Sande Bakhuyzen
Jacobsz. Savery
Andreas Schelfhout
Cécile Siereveld
Gertjan Scholte-Albers
Maria Tielens
Johannes Marinus de Vries
Katrien Vogel
Piet Warffemius
Dolf Zwerver