De smaak te pakken

De smaak te pakken BannerVoedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Gorcums Museum organiseert rond dit smakelijke thema van 20 oktober 2018 t/m 10 maart 2019 de expositie De smaak te pakken. Het is een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Een expositie die hongerig maakt!

 

Emotie
Eten is noodzaak, maar - vooral in prettig gezelschap - is eten ook emotie. Een goed bereide maaltijd brengt mensen nader tot elkaar. Enkele pronkstillevens uit de zeventiende eeuw tonen smaakvol gearrangeerde ingrediënten voor een overvloedige maaltijd. Ook de bereiding van voedsel komt aan bod, onder meer in het werk van David Teniers. Hij was een tijdgenoot van de Gorcumer Jan Olis. Beiden zijn vertegenwoordigd met een fraai keukentafereel.

 

Alledaagse lekkernijen, sterk uitvergroot...

De smaak te pakken Klein

Knipoog
Schilders van nu treden soms in het voetspoor van de meesters van de Gouden Eeuw, zoals de fijnschilder Henk Helmantel. Van zijn hand is een monumentaal groentestilleven te zien, gemaakt in 1985. De werken met groenten van Jacques van Erven ogen meer als landschappen dan als stillevens. Ze liggen niet in een mand of op een tafel, maar op een onbestemde plek. Van Erven vraagt zo aandacht voor dingen waaraan wij vaak gemakkelijk voorbijgaan. Een grote knipoog naar de werkelijkheid vinden we in het kleurrijke werk van Elvira Dik. Alledaagse lekkernijen, zoals een boterham met vruchtenhagel, worden op haar doeken sterk uitvergroot; het werkt vervreemdend en prikkelt de fantasie.

 

Voedsel als kunst
Dat het ook anders kan bewijst ontwerpster Martine Poot. Ook zij is gefascineerd door zoetigheid. Zij is overigens totaal geen zoetekauw, maar haar werk bestaat voornamelijk uit... suikerspin! Ze maakt onder andere sieraden, meubels en installaties van het plakkerige goedje. Ook Angelique van der Valk gebruikt voedsel letterlijk in haar kunst. Zij maakt kunstwerken van biologisch afbreekbare materialen, zoals groenteafval, waarvan zij heel subtiel de schoonheid laat zien.

 

In de tentoonstelling is werk te zien van de volgende kunstenaars:

Henny Adank
Arnout van Albada
Peter Anton
George Belzer
Jan Bouman
Rolet Brandt
Quiringh Gerritszoon Brekelenkam
Sjoerd Buisman
Wim Chabot
Cornelis Cruys
Esther Derkx
Jessica van Deursen
Elvira Dik
Moritz Ebinger
Jan van Empel
Lernert Engelberts & Sander Plug
Jacques van Erven
Georg Flegel
Kees Franse
Itamar Gilboa
Kenne Grégoire
Klaas Gubbels
Bernard Heesen
Henk Helmantel
Jan Henderikse
Ton Hoogerwerf
Adrie Huisman
Jacqueline de Jong
Lonneke Jonker
Rick Koren
Lebasille
Johan Gerard van Loon
Lucebert
Martijntje Cornelia
Niels Nielsen
Jan Olis
Ilona Plaum
Roger Ruhulessin
Chloé Rutzerveld
Nina Sajet
Don Satijn
Floris van Schooten
Frans Snyders
Joris van Son
Tjalf Sparnaay
Daniel Spoerri
David Teniers
Vera Teunen & Hilbert Tjalkens
Angelique van der Valk
Marije Vogelzang
Juliette Warmenhoven
Wieske Wester

 

Opening

De smaak te pakken wordt op zaterdagmiddag 20 oktober 2018 geopend in de Grote Kerk, door bestsellerauteur Ronald Giphart met aansluitend een performance door geluidskunstenaar Logosamphia. Op de Grote Markt staan diverse ‘foodtrucks’ met smakelijke happen en dranken. In de bibliotheek spreekt culinair journaliste Jonah Freud, en treden De Aimabele Schoften op met een hilarisch wijncabaret. In de Kamer van de Tussentijd (begane grond van het museum) houdt kunstenaar Adrie Huisman een performance en op de eerste verdieping draait de animatiefilm Ratatouille.

-> Lees meer

 

Activiteiten
Onderdeel van de expositie is een foodlab. Samen met haar partners binnen het Huis van Inspiratie ontwikkelt het Gorcums Museum daarin een smaakvol activiteitenprogramma. Gedurende de expositie is er een wisselend programma met werk van verschillende kunstenaars, zoals Angelique van der Valk en Adrie Huisman. Tevens worden er een cursus Food Art, lezingen en workshops georganiseerd rondom allerlei aspecten van voedsel, voedselindustrie en eetgewoonten in verschillende culturen. Ook de kunstzinnige bereiding van voedsel en het onttrekken van kleurstoffen uit voedsel komen aan bod.

  Arcimboldo

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van:

• Museum De Buitenplaats, Eelde
• Dordrechts Museum
• Galerie Delaive, Amsterdam
• Dürst Britt & Mayhew, Den Haag
• Erven Lucebert
• Galerie Mokum, Amsterdam
• MPV Gallery, ’s-Hertogenbosch
• Particuliere bruikleengevers
• Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijswijk
• Galerie Schoots + Van Duyse, Antwerpen
• Vrienden van het Gorcums Museum