Activiteiten bij Dromen van Bomen

Banner nieuws

Bij de tentoonstelling Dromen van bomen organiseert het Gorcums Museum diverse activiteiten.

 

IMG 2432 foto Rein van der Zee thumbFotowedstrijd

Bij de tentoonstelling Dromen van bomen organiseert het Gorcums Museum samen met het Huis van Inspiratie de fotowedstijd 'De boom in'. Maak je mooiste, gekste, raarste en vooral inspirerendste bomenfoto en stuur hem in vóór 1 juli 2019. Je foto komt te hangen in de boom in het museum en wie weet word je ook nog de winnaar!

-> Lees meer

 

Bomen over bomen
In het kader van de expositie Dromen van bomen programmeert het Huis van Inspiratie activiteiten passend bij dit thema. Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur ontvangt het Huis van Inspiratie onder het motto 'Dromen over bomen' gasten die in gesprek gaan over bomen.

Locatie: Kamer van de Tussentijd, begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

-> Lees meer

 

Mei

 

Voordracht over boomverzorging in Gorinchem  
Nico de Groot en Ronald van Beek vertellen over boomverzorging, boomcontrole, boomtechnisch advies en kapvergunningen binnen de gemeente Gorinchem.
Datum: zaterdag 25 mei 14.00 uur
Toegang gratis

 

Juni

 

Bomen & groen-wandeling door Gorinchem
Stadsecoloog Johan Sterk en Ab Wessels, voormalig teamleider bij het Wellantcollege verzorgen twee rondleidingen:
12.00 uur bomenwandeling door het Wijdschild. Startpunt: informatie volgt.
13.00 uur wandeling langs stads- en particulier groen. Startpunt: Gorcums Museum  
Datum: zondag 2 juni 2019
Deelname gratis.
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Boomverzorger Wim Kruijk over monumentale bomen in Gorinchem 
Boomverzorging heeft in de afgelopen 35 jaar als vak een enorme vlucht genomen. Kennis en ervaring zijn onontbeerlijk om een goed advies te kunnen geven. Na jaren betrokken te zijn geweest bij het verzorgen van bomen, het geven van cursussen in de boomverzorging en het geven van advies, ligt nu het accent bij Wim voornamelijk op advisering.
Datum: zondag 16 juni 2019, 14.00 uur   
Toegang gratis

 

Excursie naar het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn
Dit museum bezit een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Een deskundige gids verzorgt een rondleiding.  Aansluitend rijdt de bus ons, samen met boomdeskundige Wim Kruijk, naar enkele bijzondere, monumentale bomen in de omgeving (o.a. Ophemert, Kasteel Neerijnen en mogelijk elders).
Deelnamekosten: € 35 p.p. incl. eenvoudige lunch
Datum: zaterdag 22 juni 2019
Vertrek: 9.30 uur, terug 16.00 uur  
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Cursus Landschap en kunstCursus Landschap in de Kunst
KLU Cursussen sluit vanaf 19 juni 2019 aan bij de expositie met een korte cursus in drie delen over natuur en landschap in de kunst. Barry Heinrichs vertelt u in deze cursus alles over de betekenis van het landschap in de kunst van de Middeleeuwen tot de hedendaagse kunst. In de laatste bijeenkomst bezoekt u ook de tentoonstelling.  
De verbeelding van de tuin van het paradijs en de boom van Adam & Eva zijn vroege voorbeelden van het landschap dat een rol speelt in de kunst. In de loop van de eeuwen krijgt het een steeds prominentere plek. In de Romantiek van bijvoorbeeld Caspar David Friedrich of B.C. Koekkoek werd het landschap zelfs een drager van het innerlijke of een symbool van oneindigheid. Bovendien gingen uiteindelijk kunstenaars ook aan de slag met het daadwerkelijke landschap zelf in de vorm van Land Art.
Data: 19 en 26 juni, 3 juli 2019, 14.00-16.00 uur. Kosten € 60.

-> Meer informatie op klu.nl

 

Juli

 

Kinderworkshop Dromen van Bomen
Voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar. Na een korte, inspirerende rondleiding langs de kunstwerken ontdekken de kinderen hun creatieve vermogen en maken daarna hun eigen kunstwerk met verf en andere materialen.
Datum: woensdag 24 juli 2019, 13.30 uur
Kosten € 2,50 per deelnemer
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Augustus

 

Maja Kooistra over 'De aarde, de hemel en de bomen'
Onderzoekster en schrijfter Maja Kooistra vertelt over hoe bomen van oudsher overal ter wereld in het leven van mensen een functie vervullen op het gebied van welzijn, zingeving en levensvragen. Niet alleen volgen bomen de ritmes van zon, maan en sterren, bijzonder krachtige bomen werden van lieverlee door mensen beschouwd als heilig: bij de Kelten en Germanen, maar ook in grote wereldgodsdiensten, zoals het hindoeïsme en boeddhisme. Maja Kooistra laat een aantal voorbeelden zien en vertelt hoeveel mogelijkheden er zijn om nog steeds van de krachten van deze bomen gebruik te maken.

Datum: zondag 11 augustus 2019, 14.00 uur. Toegang gratis.

 

September

 

Richard van DijkRichard van Dijk

Voordracht over kunstenaar Richard van Dijk door Stefan Schevers. In de tentoonstelling is Richard van Dijk (Tilburg 1939-2008) vertegenwoordigd met twee bijzondere schilderijen. Van Dijk bracht de verf met kracht, in dikke lagen aan op het doek. Stefan Schevers, die Van Dijk goed kende, vertelt over het leven en werk van deze eigenzinnige kunstenaar.
Datum: zondag 8 september 2019, 14.00 uur
Toegang gratis.