Activiteiten van het Huis van Inspiratie bij De smaak te pakken

Banner nieuws

Het Huis van Inspiratie is een initiatief van verschillende partijen om het cultureel aanbod in Gorinchem te versterken. In het kader van de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum vinden er bij de diverse partners de komende tijd de volgende activiteiten plaats.

 

-> Zie ook de agenda op mooigorinchem.nl

 

Activiteiten van het Gorcums Museum

 

Kinderworkshop creatief  
Na een korte rondleiding door de expositie de smaak te pakken gaan we aan de slag. Met verschillende materialen maken de kinderen een eigen kunstwerk.  
Voor kinderen vanaf 5 jaar. Data: woensdag donderdag 3 januari en woensdag 20 februari. Tijd: 13.30 - 15.30 uur  Kosten: € 2,50 .
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arcimboldo 

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursus 'Food Art' vanaf 9 januari 2019

Tjalf SparnaayNaar aanleiding van De smaak te pakken verzorgt KLU Cursussen een cursus van voedsel in de kunst. Voedsel zien we al voorzichtig vanaf de middeleeuwen in kunst opduiken, als onderdeel van een verhaal met bijbehorende symboliek, maar vanaf de 16e eeuw werd voedsel, met de stillevens, een onderwerp op zich.

Niet alleen de betekenis van etenswaren in deze voorstellingen van Hollandse Meesters spelen een rol. Ook is er aandacht voor moderne en hedendaagse kunstenaars. Aan het einde van de cursus heeft u kunst uit verschillende periodes leren kennen, met als gezamenlijke thema voedsel. Smakelijk eten! De cursus bestaat uit vier lessen en wordt gehouden op de woensdag 9 t/m 6 februari 2019, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie op klu.nl

 

 

Doorlopend in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum)

 

Skin
Skin is een installatie van Adrie Huisman van skin patterns ofwel huidpatronen van tomaten. Een deel van de huiden zijn van Japanse tomatenrassen. Deze soort tomaat bevat een stofje dat de geest ontspant. De gedroogde huiden zijn eetbaar. De zes collages ‘Skin Patterns’ zijn tellingen van de zaden van tomaten. Op vrijdag 23 november 2018 kunt u 'aan de keukentafel' met Adrie in gesprek en tomaten proeven. Locatie: Kamer van de Tussentijd, Grote Markt 17, Gorinchem.

 

De smaak van...
Kunstenaars uit Gorinchem en omgeving exposeren op uitnodiging van een partners of een medewerker van het Huis van Inspiratie een bij het thema voedsel passend kunstwerk. Om de ca. 2 weken worden de werken gewisseld, zodat er in de gehele De Smaak Te Pakken periode zo’n 8 kunstenaars een werk kunnen tonen.
Van 20 oktober t/m 7 november hangt er in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum) een schilderij van Anja Kok, de smaak van Ineke Hagen, regisseur programmering.
Hierna volgt de keuze van Anika van der Kevie, communicatiemedewerker van het HvI; zij kiest een schilderij van kunstenaar Paul van der Velde. Marleen Windhorst (bibliotheek Gorinchem) kiest een foto van Irene Damminga en een gedicht van Marcel Vaandrager.

 

Smaakmakers
Steden kunnen bestaan dankzij het ‘achterland’: van het platteland komt het voedsel dat de tien-, honderdduizenden, miljoenen bewoners voedt. In de kaartenstandaard in de Kamer van de Tussentijd ziet u afbeeldingen van moestuinen, moestuiniers en zakjes met zaden uit de omgeving van Gorinchem, samengesteld door Karin Kramer van de Smakelijke Tuin.

 

Ruilkast
De meeste mensen hebben meerdere kookboeken, die nooit meer gebruikt worden bij het koken. Ruil uw, in vergetelheid geraakte, kookboek om voor een nieuw oud kookboek en doe nieuwe inspiratie op voor uw kookkunsten! Of neem een favoriet recept mee om te ruilen voor die van een ander. Heeft u groene vingers? Ook zaden kunnen geruild worden in de Kamer van de Tussentijd.

 

November - algemeen

 

Zaterdag 24 november - Open Dag Gorcums Museum en Artotheek
Op zaterdagmiddag 24 november, tijdens de open dag, geeft Fleur Dérogée een lezing over haar doctoraalscriptie ‘Eten in de kunst : een culinair-kunstzinnige reis door de tijd’.
Datum: 24 november 2018
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Kamer van de Tussentijd
Kosten: nog niet bekend
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Studio Angelique van der Valk geeft tweemaal de demonstratie/workshop Groentekleur-lab.
Datum: 24 november 2018
Tijd: 11.00 - 12.30 uur en van 14.00 - 15.30 uur
Locatie: Kamer van de Tussentijd
Kosten: nog niet bekend
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Esther Derkx performance - Ontwerper Esther Derkx maakte tegels geïnspireerd op borden met erotische voorstellingen uit de Oudheid. Zij spoorden de eter aan zijn bord snel en volledig leeg te eten om van de onderliggende voorstelling te kunnen genieten. Over de afbeelding van het verliefde, lonkende paartje heen, is nog een tweede decoratielaag aangebracht. Dit tweede dessin, dat het eerste bedekt, is van een volstrekt andere aard. Het betreft gezeefdrukte chocolade die kan worden afgelikt. Deze op zichzelf al sensuele handeling wordt nog verder gevoed door de zinnenprikkelende figuren die te voorschijn komen. Eenmaal schoongelikt kunnen de tegels net als het Hollands porselein als pronkstuk worden uitgestald.

 

Aan de keukentafel met...
Elke vrijdagmiddag (vanaf 2 november) van 14.00 tot 16.00 uur kunt u plaatsnemen aan de keukentafel in de Kamer van de Tussentijd met een gast. Aanschuiven aan de tafel is gratis.
Aanmelden is prettig: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op vrijdag 23 november is Adrie Huisman te gast, hij vertelt over zijn passie voor tomaten.

 

November - Activiteiten Bibliotheek Gorinchem

 

In bibliotheek Gorinchem staat de maand november in het teken van 'Nederland Leest' (de landelijke leesbevorderingscampagne van bibliotheken en boekhandelaren). Dit jaar is het thema voeding. Een mooie overlap dus met De smaak te pakken!

 

Donderdag 1 november - Duurzaam, gezond en lekker

Koffie met.. Susan Schuddeboom, ambassadeur duurzaamheid. Eten met zo min mogelijk afval: 'Als je lekker wilt eten, is duurzaam het beste!' Ambassadeur duurzaamheid Susan Schuddeboom vertelt over ‘duurzaam’ eten. Dit wil zeggen: minder plastic verpakkingen, minder vlees, goed ‘gereedschap’ in de keuken, minder eten weggooien, letten op de houdbaarheidsdatum enz, maar ondanks deze zaken vooral lekker en gezond eten! Kom langs en laat je op weg helpen om zelf duurzamer met voedsel om te leren gaan. Susan overtuigt ons van haar verhaal door te laten proeven van heerlijke ‘duurzame’ lekkernijen!
Tijd: 10:30 - 12:00 uur
Locatie: Bibliotheek Gorinchem
Toegang: gratis | Aanmelden n.v.t.
Meer informatie: https://www.debibliotheekaanzet.nl/

 

Donderdag 8 november - ‘Zing Nederlands met me’
Op 8 november is het weer zingen geblazen in bibliotheek Gorinchem. Deze editie staat in teken van muziek en eten uit verschillende culturen (verdere invulling nog niet bekend)
Tijd: vanaf 19:00 uur.
Locatie: Bibliotheek Gorinchem
Toegang: gratis  | Aanmelden: n.v.t.
Meer informatie: https://www.debibliotheekaanzet.nl/

 

Woensdag 14 november - workshop Marokkaanse koekjes bakken
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Locatie: Bibliotheek AanZet Gorinchem
Tijdens de workshop 'Marokkaanse koekjes  bakken' leren kinderen o.l.v. Fatiha Dingler en Karin Kramer authentieke Marokkaanse koekjes bakken en alles over deze bijzondere bakcultuur. Welke bijzondere verhalen schuilen er achter de recepten ? En hoe maak je de lekkerste koekjes ? Je leert het tijdens de workshop.
Leeftijdscategorie: 6 t/m 12 jaar.
Toegang: gratis | Aanmelden: n.v.t.

 

Donderdag 15 november - Lezing  ‘Verloren bieren van Nederland’ door Roel Mulder
Roel Mulder is dé bierhistoricus van Nederland en schrijver van het veel gekochte boek Verloren bieren van Nederland. Ook schrijft hij over historisch bier op zijn website www.verlorenbieren.nl. In deze lezing brengt Roel het bier van vroeger weer tot leven, van de Middeleeuwen tot nu. Hoe veranderde de smaak van bier in de afgelopen eeuwen? Wie dronk het en waarom? Daarbij heeft hij niet alleen oog voor de politieke, economische en technologische ontwikkelingen van wat lange tijd 'volksdrank' nummer één was, maar brouwde hij zelf ook oude recepten na... En vooral vond hij een schat aan verhalen waar je gezonde dorst van krijgt.. Aansluitend kun je deze dorst lessen met een proeverij van lokale biertjes van brouwerij Dukes.
Datum: Donderdag 15 november, 20:00 - 21:30 uur
Locatie: Bibliotheek Gorinchem
Toegang: €5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden
Aanmelden noodzakelijk. Dit kan in de bibliotheek aan de balie of via onze website.
Meer informatie: https://www.debibliotheekaanzet.nl/