Glass 4 Ever

Glas4ever BannerGlas is een prachtig nuttig materiaal, als vensterglas, drinkglas of vaas. Maar er is nog een toepassing: kunst. Het Gorcums Museum laat in de expositie Glass 4 Ever zien hoe glas eruit ziet wanneer het geen ander nut heeft dan als drager van de creativiteit van de maker. Met het werk van 30 overwegend Nederlandse kunstenaars toont het Gorcums Museum van 21 oktober 2017 t/m 18 maart 2018 hoe veelzijdig het materiaal glas kan zijn: broos of sterk, transparant of ondoorzichtig, vlak of barok.

 

-> Bekijk de video van RTL4

 

Glasvirus
Het gebruik van glas door kunstenaars en vormgevers is zo’n 50 jaar oud. De introductie van de kleine, verplaatsbare glasoven maakte het mogelijk zelfstandig glas te maken. Het functionele nut van glas hoefde niet langer voorop te staan. De Studioglasbeweging was geboren. Glasmensen van nu zijn vaak globetrotters die de wereld over reizen om in studio’s te kunnen samenwerken met andere ontwerpers, blazers en slijpers. Eenmaal met het glasvirus besmet blijft het materiaal een belangrijke rol spelen in hun oeuvre.

 

Glasmensen zijn globetrotters...

Glas4ever Klein

Uitersten
Glass 4 Ever is een tentoonstelling van uitersten. Zo is het werk van Simsa Cho  surrealistisch en figuratief. Hij is bekend van zijn project Shoerealism, een reeks glasobjecten waarin de schoen steeds de hoofdrol speelt. Katrin Maurer werkt met transparant glas, in haar bewoordingen 'een bijna onzichtbaar, maar tegelijk gevaarlijk materiaal'. Haar abstracte installaties ogen wetenschappelijk en verbeelden de onzichtbare bedreigingen in ons bestaan. Pâte de verre (glaspasta) is het favoriete materiaal van Xandra Bremers. Haar aan de alledaagse werkelijkheid ontleende objecten lijken kwetsbaar, alsof ze kunnen verkruimelen, slechts door er naar te kijken.

 

Grenzeloze fantasie
Luchtiger van karakter is het werk van Hans van Bentem. Hij haalt zijn inspiratie uit de kunsthistorie, populaire (strip-)cultuur en de wereld van de moderne communicatie. Deze ingrediënten mixt hij tot een volstrekt eigen wereld vol geestige, decoratieve elementen. De encyclopedische gewrochten van Bernard Heesen zijn gebaseerd op afbeeldingen die hij vond in oude encyclopedieën. Aan de kannen, arabesken, kelken en pullen geeft hij, in zijn eigen glasblazerij De Oude Horn bij Leerdam, een fantasievolle interpretatie. Ook de De La Torre Brothers uit Mexico hebben een kleurrijke kijk op glas, maar betrekken in hun werk ook altijd nadrukkelijk de locatie waar zij, waar ook ter wereld, werken. Dat bevat veelal een maatschappijkritische noot of speelt in op de actualiteit.

 

Overige deelnemers
Andere deelnemende kunstenaars zijn onder meer Gabriëlle van de Laak, Josja Caecilia Schepman, Caroline Prisse, Mieke Groot, Klaas Gubbels, Paul Funcken, Ans Bakker, Gert Bullée, Bikkel, Rachel Daeng Ngalle, Albert Hendriks, Wouter Bolangier, Yvon Trossèl, Nataliya Vladichko, Sebastiaan Coppens, Krista Israel, Klaas Gubbels, Marta Klonowska en Marinke van Zandwijk.

 

Catalogus

Bij de expositie is een catalogus verschenen. Het 72 pagina's tellende boekje beschrijft alle kunstenaars die in de expositie te zien zijn, met foto's van de kunstwerken, en van de opbouw en opening van de tentoonstelling.Dick Bosch maakte de foto's en de vormgeving is van Novel Monday. De catalogus is voor € 7,50 verkrijgbaar aan de balie van het museum.

Catalogus Glass 4 Ever Catalogus Glass 4 Ever

 

Opening

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdagavond 20 oktober 2017 in de Grote Kerk, tegenover het museum.

Programma:

20.15 inloop

20.30 ontvangst en welkomstwoord door conservator Rob Kreszner

20.40 verrassend openingsprogramma, met onder meer de bijzondere performance Roaring Glass door beeldend kunstenaar JanHein van Stiphout, in samenwerking met organist Nico Blom

21.20 bezoek aan expositie in het Gorcums Museum

 

11 februari 2018: Glasmiddag in het museum

Op zondag 11 februari 2018 staat het Gorcums Museum - op die dag gratis toegankelijk - helemaal in het teken van Glass 4 Ever. Die middag, vanaf 13.00 uur, zullen zo’n tien kunstenaars aanwezig zijn om hun werk toe te lichten. Het museum verwacht onder meer Olaf Stevens, Sebastiaan Coppens, Xandra Bremers, Paul Funken, Bikkel, Albert Hendriks, Caroline Prisse, Nataliya Vladychco en Krista Israel. Mogelijk zullen ook de La Torre Brothers vertegenwoordigd zijn.

 

Speurtocht

Bij de expositie hebben we ook een speurtocht voor kinderen van 7 t/m 11 jaar gemaakt, om samen met de ouders te maken tijdens het bezoek aan het museum. De speurtocht is verkrijgbaar aan de balie, of hier te downloaden:

-> Download de speurtocht

 

Workshops

Kinderworkshop. Onder leiding van Marleen van Zwienen gaan de kinderen aan de slag met transparant gekleurd papier en maken hun eigen ‘glas-in-lood raam’. Voor kinderen van 7-15 jaar. Data: woensdag 1 november 2017 en zondag 14 januari 2018. Tijd: 13.30-15.30 uur. Kosten € 2.50. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vakantiekinderworkshops. Na een korte rondleiding door de expositie worden met uiteenlopende materialen kunstzinnige creaties gemaakt. Voor kinderen van 6-12 jaar. Data: woensdag 3 januari en woensdag 28 februari 2018. Tijd: 13.30-15.30 uur. Kosten € 2.50. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Workshop Glas-in-Lood. Gijs Brandt leert u de fijne kneepjes van het maken van glas-in-lood. U keert huiswaarts met een eigen creatie, leuk voor onder of in de kerstboom. Datum: zaterdag 23 december en 6 januari (beide volgeboekt). Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 10,- Leeftijd: vanaf 15 jaar. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Rondleidingen en voordrachten

Zondag 3 december 2017 om 14.00 uur geeft de kunstenares Bikkel een rondleiding door de expositie met natuurlijk als highlight haar eigen werk. Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-51150346.

Voordracht: Glas in de beeldende kunst van nu. Door gastconservator Piet Augustijn (oud-conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum), glasdeskundige bij uitstek. Datum: zondag 11 februari 2018. Tijd: 14.00-15.00 uur. Toegang gratis.

Voordracht: Glas-in-lood door de eeuwen heen. Gijs Brandt neemt u mee op een wandeling door de wondere wereld van het glas-in-lood. Datum: zondag 11 maart 2018. Tijd: 14.00 uur. Toegang gratis.