Seventies music fashion design

Seventies banner 2Na de succesvolle tentoonstelling over de SIXTIES komen nu de SEVENTIES naar het Gorcums Museum. Tien kleurrijke jaren waarin de verschillende stijlen en stromingen meer contrasteerden dan ooit! Folk en hardrock wedijverden met disco, hotpants met punk en schrootjes en kamerbreed tapijt met strak meubeldesign. Neem een duik in dit bonte verleden met de expositie SEVENTIES music - fashion - design, van 22 oktober 2016 tot en met 19 maart 2017 in het Gorcums Museum!

 

-> Bekijk een video-rondleiding

-> Bekijk de promo-video

-> Bekijk de SEVENTIES op tv bij Tijd voor Max 

-> Beluister de uitzending van Volgspot op Radio 5 (met name vanaf 52 minuten)

-> Bekijk de video van de opening

 

Van disco tot folk
Een tentoonstelling met nostalgische herinneringen, maar ook een schokkende hernieuwde kennismaking. Juist in dit decennium ontstaan heel verschillende muziekstijlen, van hardrock, punk en disco tot de rustigere folk en slow pop. Er is voor elk wat wils: Deep Purple, David Bowie, Sex Pistols, Rod Stewart en Bee Gees slaan nieuwe wegen in, maar ook Hollandse groepen als Golden Earring en George Baker Selection halen hoge noteringen in de TOP40.

 

Van hotpants tot anti-mode

Seventies klein 2

Chique en antimode
Qua kleding en accessoires is de verscheidenheid zo mogelijk nog groter: alles kan en niets is te gek. Hippies met lang haar hullen zich in wijde kleren en laten zo het verschil tussen de seksen verdwijnen. Liefhebbers van sexy kleding kiezen juist voor minimode en hotpants. Weer anderen kleden zich in chique creaties van Nederlandse couturiers als Frank Govers en Frans Molenaar en een enkeling kan zich een exclusieve ‘Fong Leng’ veroorloven. Later in dit decennium steekt met punk de antimode de kop op.

 

In de huiskamer
De sfeer van ons interieur wordt bepaald door een mengelmoes van kleuren, met een overheersende rol voor oranje, bruin en paars. De wanden bekleden we met schrootjes, steenstrips of biezenmatten, wat mooi contrasteert met de strakke meubels van ontwerpers als Gerard van den Berg en Gijs Bakker. De televisie rukt op en wij genieten in onze huiskamer van programma’s als de Fred Haché Show, Farce Majeure en maatschappijkritisch cabaret van Van Kooten & de Bie. Tegelijk is er in de samenleving veel onrust; het lijkt wel of heel Nederland achter een spandoek aan loopt. Kernbewapening, milieuverontreiniging en abortuswetgeving verhitten de gemoederen.

 

Het is allemaal te zien en te horen in de expositie SEVENTIES – music – fashion - design !

 

Opening

De tentoonstelling werd geopend op 22 oktober 2016 in Partycentrum Hipper, Torenstraat 1a, Gorinchem. Programma:
15.30: Inloop
16.00: Ontvangst door conservator Rob Kreszner
16.05: Opening door Joost Belinfante, die samen met Ernst Jansz voorman is van de legendarische folk & countryband CCC Inc.
16.15: Spetterend optreden van CCC Inc., dé Nederlandse act op het hoofdpodium tijdens het beroemde Holland Popfestival in Kralingen in 1970
17.30: Oversteek naar het Gorcums Museum en bezoek aan de expositie, met swingende muziek van DJ Sjeng Stokkink.

 

Gehouden activiteiten

Seventies-Meezingcafe
Donna Bastiaans neemt het publiek mee op een nostalgische reis door de tijd met veel bekende nummers waar iedereen de tekst nog van kent. 29 december vanaf 20.30 in Theater ’t Pand, toegang gratis.

 

Seventies in Filmhuis ’t Pand
De wekelijkse filmavond in theater ’t Pand staat twee keer in het teken van de Seventies:

  • Dokter Pulder zaait Papavers (1975), met Kees Brusse in de hoofdrol. Datum: dinsdag 1 november 2016.
  • Una Giornata Particolare (1977) Ontroerende film met in de hoofdrollen Sophia Loren en Marcello Mastroianni. Datum: dinsdag 17 januari 2017.

Kosten: € 7,-. Reserveren bij theater’t Pand, Korenbeurs 5, www.theaterpand.nl

 

Culturele Route in Seventiessfeer

Bij de Culturele Route, elke 2e zondag van de maand, komen de Seventies meermalen langs:

  • Op zondag 13 november staat de maandelijkse Culturele Route helemaal in het teken van de Seventies. De deelnemers sluiten bij dit thema aan en in het museum draait dj Sjeng Stokkink swingende seventiesmuziek. Tijd: 13.00 - 17.00 uur. Toegang gratis. Bekijk hier het hele programma!
  • Tijdens de Culturele Route op zondag 11 december 2016 brengt de Gorcumse band OCTUPUSH je helemaal in de sfeer van de seventies. Kom en swing mee! Tijd: 13.30 – 16.00 uur. Heb je nog een bril of outfit uit de jaren zeventig? Kom er mee naar het Gorcums Museum en laat je door Karin Mollemans vereeuwigen in seventiessfeer. Tijd: 13.30 - 16.00 uur.
  • Tijdens de Culturele Route op zondag 8 januari 2017 speelt de Back Home Golden Earring Tribute band hits uit de Seventies. Kom meezingen en dansen! Tijd: 13.30-16.00 uur
  • Tijdens de Culturele Route op zondag 12 februari 2017 brengt Savondsalshetdonderwordt, bestaande als vijf muzikale mannen akoestische interpretaties van de allermooiste Engelstalige hits uit de Gouden Eeuw van de Popmuziek: de Seventies. Kom genieten! Tijd: 13.30 - 16.00 uur.
  • Tijdens de Culturele Route op zondag 12 maart 2017 is er het Seventies meezingcafé met Donna Bastiaans, in het auditorium van het Gorcums Museum. Van 13.00-17.00 lekker allerlei Seventies-liedjes zingen met begeleiding van gitaar. Tekstmappen aanwezig!

 

Seventies Workshop voor kinderen
Kinderen in de leeftijd vanaf zes jaar bekijken de tentoonstelling, doen inspiratie op en gaan daarna zelf ‘beeldend’ aan de slag. Data: zaterdag 26 november 2016, woensdag 4 januari en zaterdag 11 februari 2017. Tijd : 13.30 - 15.00 uur, kosten: € 2,50 p.p. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Cursus Seventies Kunst & Design
De Seventies: tien turbulente jaren tussen discobol en punk. Docent Barry Heinrichs verzorgt een cursus waarin hij ingaat op kunst, design, reclame en grafisch werk uit deze periode. Data: woensdag 11, 18, 25 januari en 1 februari 2017. Tijd: 14.00 - 16.00 uur. Kosten: € 70,- p.p. Aanmelden via: klu.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 020-2301183.

 

Seventies Pubquiz
De maandelijkse pubquiz in Café de Keizer aan de Keizerstaat staat voor één keer in het teken van de Seventies. Wat weet je nog van die tijd? Doe mee en test je kennis onder leiding van Letitia Blanker! Een team bestaat uit max. vijf personen. Datum: donderdag 23 februari 2017, tijd: 19.30 uur. Kosten: € 1,50 p.p. Aanmelden: bij Café de Keizer (www.cafedekeizer.nl) of via facebook

 

Taas!
Op de laatste dag van de Seventies-expositie verzorgt de Gorcumse coverband TAAS ! de muzikale Seventies-uitsmijter. Datum: zondag 19 maart 2017, tijd: 13.30 - 16.00 uur.