Floralia

Floralia bannerHet voorjaar komt tot bloei in het Gorcums Museum! In de expositie Floralia tonen Nederlandse kunstenaars van nu hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto's en beelden. Van uitbundige, opwindende kleurexplosies tot bedachtzame stillevens. Maar ook de bloem als symbool van vruchtbaarheid of vergankelijkheid. Van 2 april t/m 11 september 2016.

 

-> Bekijk video: Opening op 2 april 2016

-> Bekijk video: Rob de Tuinman promoot Floralia!

 

Sprookjeswereld
Al eeuwen zijn bloemen een dankbaar onderwerp in de kunst. Ook vandaag de dag raken kunstenaars op een verrassende manier geïnspireerd door de bloem. Het resultaat is een door gastconservator Jack van Mildert samengestelde tentoonstelling als een veelkleurig boeket. Zo maakt de  bezoeker een wandeling langs de metershoge bloemstillevens van Linda Nieuwstad, gemaakt van industriële materialen als staal en bouwzeil. Van Margriet Smulders zijn grote foto's te zien waarin bloemen deel uitmaken van een mysterieuze sprookjeswereld vol kleur en beweging. Arjan van Arendonk schildert, maar begint nooit met een maagdelijk wit doek: hij bewerkt met bloemmotieven voorbedrukte stoffen.

 

Voorjaar in het museum...

Floralia klein plaatje

Fijnschilder met de muis
Fotograaf Bas Meeuws laat zich in zijn digitaal bewerkte foto's inspireren door de bloemstillevens uit de zeventiende eeuw en streeft, als een heuse fijnschilder met de computermuis, een tijdloze schoonheid na. Eén zwierig golvende tulp kan opgebouwd zijn uit maar liefst vijf verschillende bloemfoto’s. Ook schrijver-kunstenaar Jan Cremer laat zich in zijn kleurrijke schilderijen door tulpen inspireren. Marc Mulders is vertegenwoordigd met schilderijen van over het hele beeldvlak uitwaaierende bloemen die kwetsbaarheid uitstralen. Verder zijn er vanitasobjecten van Regula Maria Müller, tekeningen van Arie de Groot, schilderijen van Marjan Jaspers, Flos Pol, Marja de Raadt en Vincent Rijnbende. Rob Logister toont beelden, Adrie Huisman keramiek en Barbara Nanning glasobjecten.  

 

Uitstapje
Ook is bijzonder werk te zien van kunstenaars voor wie de uitbeelding van de bloem meer een uitstapje is binnen hun oeuvre, zoals bij Armando, herman de vries, Daan van Golden en Peer Veneman. Van Veneman worden reliëfs van hout en hardschuim getoond, geïnspireerd op bloemmotieven uit een oud boek.  
Daarnaast wordt aandacht geschonken aan lokale kunstenaars: Guusje Bertholet toont tekeningen, er zijn bloemfoto’s van Annet Eikelboom en textielobjecten van Sylvia Terwisscha van Scheltinga.

 

Activiteiten in het Gorcums Museum

De kleurrijke tentoonstelling heeft een uitgebreid programma met lezingen, workshops, tuindagen en excursies, binnen en buiten het Gorcums Museum.

 • Zaterdag 2 april - Opening van de tentoonstelling om 14.00 door tv-tuinman Rob Verlinden, met muziek door o.a. Ritca Buza, Gerben Budding en Helga Buitelaar.
 • Op de eerste etage van het museum wordt in samenwerking met het Huis van Inspiratie aandacht besteed aan het werk van de Gorcumers Annet Eikelboom, Guusje Bertholet en Sylvia Terwisscha van Scheltinga.
 • De Artoteek Gorinchem toont bloemwerken uit de eigen collectie en studenten van de Art Factory van het Fortis Lyceum brengen in een documentaire de vergeten 18e-eeuwse tuinen van Martinus van Barnevelt tot leven.
 • Woensdag 18 mei - Voordracht Bloemen en insecten ­ Niet zonder elkaar, door Louis Schoonhoven, winnaar Jan Wolkersprijs 2015. Over de ecologie van de bloembestuiving. Achter het lieflijke beeld van ‘bloemetje - bijtje’ schuilt in werkelijkheid een harde concurrentiestrijd. Tijd: 14.00 - 15.30 Toegang gratis.
 • Woensdag 1, 8 en 15 juni - Cursus Bloemen in de kunst, verzorgd door KLU Cursussen. Barry Heinrichs bespreekt hoe de bloem door de eeuwen heen geregeld op de voorgrond trad en een belangrijke bijdrage leverde aan de schilder- en beeldhouwkunst. Tijd: van 14.00-16.00 Kosten: € 55,00 Aanmelden via: www.klu.nl/inschrijven of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 020-2301183.
 • Ook dit jaar laten Gorcumse vmbo-scholieren zich inspireren door de tentoonstelling in het museum en gaan aan de slag met het thema Flora. Hun werk­stukken worden in het museum tentoongesteld van 22 september t/m 2 oktober 2016. De toegang is dan gratis.

 

Workshops in het Gorcums Museum

Aanmelden voor de workshops bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Zaterdag 16 april - Workshop Bloemstilleven maken. Onder leiding van Regula M.Müller maakt u een stilleven van uw - eigen - bloemfoto met behulp van o.a. borduurkatoen en kralen. Leeftijd: vanaf 12 jaar Tijd: doorlopend van 13.00 - 17.00 Kosten: € 5,00 p.p.
 • Zaterdag 23 april - Botanisch tekenen onder leiding van Dick Smit maakt u een natuurgetrouwe weergave van een bloem. Leeftijd: vanaf 12 jaar Tijd: 13.00 - 16.00 Kosten: € 2,50 p.p.
 • Zondag 24 april, zondag 11 september - Bloem & Linosnede. Onder leiding van Ingrid van Tilborg maakt u een linosnede die wordt afgedrukt. Leeftijd: vanaf 12 jaar Data:  Tijd: 13.30 - 15.30 Kosten: € 2,50 p.p.
 • Zaterdag 28 mei, zaterdag 25 juni, woensdag 20 juli - Bloemenworkshop voor kinderen. Maak met Truus en Jan bloemen van verschillende materialen, zoals blik, glas en petflessen. Leeftijd: 6 - 12 jaar Data:  Tijd: 13.30 - 15.30 Kosten: € 2,50 p.p.
 • Zondag 22 mei - Botanisch materiaal plastificeren. Maak onder leiding van Rika Bieren een placemat of onderzetter met botanisch materiaal. Leeftijd: Voor alle leeftijden Tijd: 12.00-16.00 doorlopend. Kosten: A4-formaat € 5,00, A3-formaat € 10,00 Eigen - gedroogd - materiaal meenemen mag.
 • Zaterdag 18 juni (afgelast!) en zaterdag 10 september (afgelast!) - Workshop Intuïtief bloemschikken door ‘mensenfotograaf ’ met groene vingers Johannes van Camp. Tijd: 14.00 - 16.00 Kosten: € 5,00 p.p. incl. basismateriaal. Pot of schaal en uw lievelingsbloemen zelf mee nemen, of in overleg.

 

Activiteiten buiten het Gorcums Museum

 • Zondag 15 mei - Natuurwandeling met Johan Sterk. Deze 'stadsvogelaar' neemt u mee op een tocht langs verrassende inheemse flora en fauna bij de Dalemse Donken in Gorinchem. Tijd: 10.00 - 12.00, start t.o. Dalemse Donk 34 Deelname gratis. Aanmelden bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Donderdag 14 april - Bloemenworkshop door Bloemmijntje in Museum De Koperen Knop, Hardinxveld - Giessendam.
 • In juli en augustus zet Stichting Philadelphia Zorg het terrein rond Slot Loevestein in de bloemetjes. Met onder meer eetbare en insecten aantrekkende bloemen in de moestuin. Het Slot organiseert kinderworkshops en je kunt tijdens een struintocht genieten van bloemen in het natuurgebied rondom.

 

Verborgen Tuinen-Weekend

Het Gorcums Museum organiseert op 11 en 12 juni 2016, in samenwerking met vereniging Groei & Bloei Gorinchem e.o., een Verborgen Tuinen-Weekend. Mede aanleiding hiervoor is het 50-jarig jubileum van Groei & Bloei. Het is tevens het openingsweekend van de Nationale Tuinweek. Neem tussen 11.00 - 17.00 een kijkje in verborgen paradijsjes van Gorcumers met een passie voor hun tuin!

-> Lees meer

 

Excursie

Op zondag 3 juli organiseert het Gorcums Museum een excursie naar twee bijzondere tuinen. Eerst bezoeken wij de siertuin van Huis ten Halve in Kesteren. De tuin, met hagen die beschutting geven aan vogels en vlinders, gaat over in een ouderwetse bongerd met fruitbomen, een moestuin en een bijenstal. Daarna bezoeken we de prachtige wandel­tuin De Garst (8000 m2) van beeldend kunstenaar Flos Pol in Maurik. Geen keurig aangelegde tuin, maar een natuurlijk geheel van bloemenweides, sier­grassen, bomen, struiken en borders, een moestuin en een grote vijver. Flos laat zien hoe zij natuurlijke materialen uit haar tuin in haar kunst verwerkt. Datum: zondag 3 juli Tijd: 10.00 - 16.00 Vertrek: per touringcar vanaf het Gorcums Museum Kosten: € 25,00 p.p. incl. eenvoudige lunch bij Flos Pol. Aanmelden bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.