Te mooi om weg te gooien

Te mooi om weg te gooien bannerHergebruik: het kan het recyclen van materialen zijn, maar ook van ideeën, beelden of inspiratie. In de expositie Te mooi om weg te gooien!, van 1 maart t/m 1 juni 2014 in het Gorcums Museum, laten hedendaagse kunstenaars en vormgevers zien hoe ze hergebruik in hun werk toepassen. Iedereen heeft daarbij zijn eigen beweegredenen: is het de poëzie van gebruikt materiaal, of is het om stil te staan bij de noodzaak van duurzaamheid?

 

-> Bekijk de video

 

Nieuwe waarde
Hergebruik lijkt, om ecologische redenen, haast een voorwaarde te worden voor de mens om te overleven. Maar Te mooi om weg te gooien! geeft geen pasklare antwoorden over hergebruik en duurzaamheid. Zo tekent Henk van Dalen bedreigde landschappen op de beurspagina van oude kranten, en laat Barbara Polderman zich inspireren door het ‘levensverhaal’ van gebruikt materiaal om zo tot nieuw beeld te komen. Jan Eric Visser wil daarentegen kunst maken zo groot als zijn eigen ecologische voetafdruk: zijn eigen afvalstroom uit het dagelijks leven weet hij te transformeren en te recyclen tot iets van nieuwe waarde.

 

Kunstenaars laten zien hoe ze hergebruik in hun werk toepassen...

Te mooi om weg te gooien klein

 

Inspiratiebron

Te mooi om weg te gooien! is een tentoonstelling met een grote diversiteit aan invalshoeken en verschijningsvormen. In de 'Sweepers clock' van ontwerper Maarten Baas verplaatsen twee mannen een hoop afval en vormen daarmee de twee wijzers van een klok. Kunst en vormgeving dienen zo als visuele inspiratiebron om te laten zien dat hergebruik veel meer kan zijn dan we denken.

 

Deelnemers
De tentoonstelling laat werk zien van onder andere gerenommeerde en landelijk bekende kunstenaars als Carolien Adriaansche, Maarten Baas, Aldo van den Broek, Sjoerd Buisman, Henk van Dalen, Karin van Dam, Marianne de Jong, Jeroen Jongeleen, Hugo Kaagman, Amerentske Koopmans, Gerrie Laudy, Cedric Laquieze, Nellie de Mulder, Barbara Polderman, Melle Smets, Annelies van Sterkenburg, Marjan Teeuwen, Ans Verdijk, Niek Verschoor, Jan Eric Visser en Diet Wiegman. Curator van de tentoonstelling is Jack van Mildert.
Er is een speciale zaal gewijd aan Gorinchem en de regio met werk van kunstenaars, ontwerpers, vormgevers en dichters zoals Lisanne Addink-Dölle, Marijke Bongers, Fred Bontje, Ro van Doesbrug, Dre Edelbroek, Gerard van Klei, Ewoud de Kroon, Erik Lelieveld, Evert van Lopik, Karin Mollemans, Saskia van der Donk, Beatrijs Schweitzer, Sylvia Terwisscha van Scheltinga, The Milkshakeman, Koen de Wilde, Woman4Art, Ditske de With en het Leerdams Kunstenaars Collectief.

 

Satellietplekken
De tentoonstelling kent een aantal satellietplekken in de stad zoals Artoteek Gorinchem, Galerie Ars Longa en Ontwerp2. Daarnaast zijn er diverse activiteiten gepland, zoals rondleidingen, workshops, lezingen en locatietheatervoorstellingen van BISonder. Aan de tentoonstelling is een groot educatief project gekoppeld, waarin samengewerkt wordt met basis- en voorgezet onderwijs, Natuurcentrum Gorinchem en reinigingsdienst Waardlanden.

 

Activiteiten rond deze tentoonstelling

 

 • Zaterdag 1 maart 15.00 u - Opening tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien” - Gorcums Museum
 • 1 maart t/m 13 april - Tentoonstelling Nellie de Mulder, Werken op papier - Artoteek Gorinchem
 • 1 maart t/m 30 maart - Tentoonstelling Van oude dingen,  en wat je er nog mee kunt doen, fase 1 - Galerie Ars Longa
 • 1 maart t/m 1 juni - Design van het tweede gebruik, thema: ritme en structuur - Galerie Ontwerp 2
 • Zondag 2 maart 16.00 u - Opening tentoonstelling met Vintage Fashion show - Galerie Ars Longa
 • Zaterdag 8 maart 14.00 u - Een kunstig iets maken van PET-flessen, voor kinderen 6-12 jaar - Gorcums Museum, opgeven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kosten €2,50
 • Zondag 9 maart 13.30 uur - Modeshow door kunstenaarscollectief Leerdam, mode van hergebruikte materialen - Gorcums Museum, toegang gratis.
 • Zaterdag 22 maart 13.30 u - Rondleiding door gastconservator Jack van Mildert langs tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien” - Gorcums Museum, kosten museumtoegang
 • Woensdag  2 april 14.00 u - Een kunstig iets maken van PET-flessen, voor kinderen 6-12 jaar - Gorcums Museum, opgeven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kosten €2,50
 • 5 april t/m 11 mei - Tentoonstelling Van oude dingen,  en wat je er nog mee kunt doen, fase 2 - Galerie Ars Longa
 • Zondag 6 april 14.00 u - Melle Smets vertelt over project autosloop in Ghana en de bouw van de eerste Afrikaanse auto; “Turtle 1”, Gerard van Klei vertelt over het maken van designobjecten van hergebruikte materialen zoals koffiepads en antieke meubels - Gorcums Museum, toegang gratis.
 • Zondag 6 april 16.00 u - Opening tentoonstelling met Vintage Fashion show - Galerie Ars Longa
 • Zaterdag 12 april 13.30 u - Rondleiding door gastconservator Jack van Mildert, langs tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien” - Gorcums Museum, prijs: museumtoegang
 • Zondag 13 april 14.00 uur - kunstenaar Barbara Polderman neemt je mee langs droombeelden van textiel - Gorcums Museum, toegang gratis.
 • Dinsdag 22 april 20.00 u - Prikkelende lezingen over kunst en duurzaamheid door kunstenaar Jan Eric Visser en filosoof Marius de Geus - Gorcums Museum, toegang gratis.
 • Zondag 4 mei 9.30 u Excursie naar Verbeke Foundation te Kemzeke, Belgie. Een geheel verzorgde busreis met rondleiding en heerlijke lunch op lokatie; een ongepolijst museumdomein in de buurt van Antwerpen. De verzamelaar Geert Verbeke verkocht zijn transportbedrijf en veranderde zijn bedrijfsterrein in een broedplaats voor de voor de kunst - Gorcums Museum, opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kosten €50,-
 • Zaterdag 10 mei 13.30 u - Rondleiding door gastconservator Jack van Mildert, langs tentoonstelling “Te mooi om weg te gooien” - Gorcums Museum, kosten museumtoegang.
 • Zondag 11 mei - Vertoning documentaire Anagram, over het werk van kunstenaar Diet Wiegman - Gorcums Museum, gratis
 • 18, 24, 25, 31 mei en 1 juni - Harten-6, theatervoorstelling door Toneelgroep BISonder - diverse locaties, reserveren via www.theatergroepbisonder.nl
 • 1 juni - Finissage vanaf 14.00 u, met de afronding van het 'Alles moet weg'-museum van en met Diet Wiegman, fotoshoot van de deelnemers door Henk Ganzeboom en om 15.00 bekendmaking door Ton Versteeg, directeur van Reinigingsdienst Waardlanden, van de winnaar van het van het  recycle kunstwerk van Jan Eric Visser.
 • 10 juni t/m zondag 22 juni - Scholieren en hergebruik, resultaten van het educatief project voor het onderwijs - Gorcums Museum, toegang gratis