Piet Goede, multitalent

Piet Goede - Blog2

Een tentoonstelling rond Piet Goede (1918-2006), architect, fotograaf en beeldend kunstenaar. Hoogleraar hersenonderzoek Dick Swaab opent de expositie op 1 juni om 15.00 uur. Diverse werken zijn te koop, de opbrengst komt ten goede aan het Nederlands Herseninstituut. 1 t/m 9 juni in het Gorcums Museum.

 

Architectuur, foto's, kunst

Piet Goede was allereerst architect, later fotograaf en uiteindelijk een veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij was hoofdontwerper bij architectenbureau Duintjer, onder meer bekend van de Nederlandse Bank in Amsterdam. Eerder werkte hij samen met belangrijke architecten van de wederopbouw. Maar Piet Goede was ook een voortreffelijk fotograaf. Hij heeft jarenlang - 1957 tot 1963 - voorpaginafoto’s voor de Groene Amsterdammer verzorgd. Een aantal foto’s is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam, een ander deel wordt beheerd door het Gemeente Archief Amsterdam. In 1966 kreeg hij de prestigieuze eretitel 'Meister der Leica' toegekend.
 

“Spiraalvormige sterrenstelsels of DNA...”

Piet Goede klein plaatje

Hout en staal

Piet Goede maakte objecten van hout en staal. Met name zijn plastieken, spiraalvormige structuren die zijn geïnspireerd op de natuur, zijn bijzonder indrukwekkend. Ze roepen associaties op met supergrote spiraalvormige sterrenstelsels of met de ultrakleine dubbele helix van het DNA molecuul.  Een leuk detail is dat de film 'Turks Fruit' zich voor een deel is opgenomen in zijn atelier.

 

Voor het goede doel

Bijzonder is dat hij bij leven weinig van zijn sculpturen wilde verkopen. Zijn erven hebben onlangs besloten een deel van zijn werken beschikbaar te stellen voor verkoop, onder voorwaarde dat de opbrengst naar het goede doel gaat, in dit geval naar het Nederlands Herseninstituut. Adelbert Goede, een zoon van Piet Goede, begeleidt de tentoonstelling en zal van 1 tot 9 juni aanwezig zijn voor het verstrekken van informatie. Hoogleraar Hersenonderzoek Dick Swaab zal de tentoonstelling op 1 juni openen met een boeiende lezing over 'Kunst en het Brein'.