Zwart & Wit / Black & White

Zwart-wit - BannerHet Gorcums Museum start het nieuwe jaar met Zwart & Wit / Black & White. Tussen de kleurenbombardementen van de recente kunst pakt het museum uit met een presentatie van kunstwerken in zwart en/of wit. Meer dan dertig kunstenaars laten de mogelijkheden zien met deze 'kleuren', van 9 februari t/m 19 mei 2013. De tentoonstelling is tevens het afscheid van Piet Augustijn, conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum.

 

-> Doe mee met de publiekswedstrijd!

 

Jaren zestig
De tentoonstelling heeft als vertrekpunt de jaren zestig, toen Gorinchem een belangrijk broeinest van de geometrisch-abstracte kunst was, met Ad Dekkers (1938-1974) als voortrekker. Werk van Dekkers, Peter Struycken, Armando, Ewerdt Hilgemann en Jan Schoonhoven is de prelude naar een waaier van kunstenaars die in zwart en/of wit werken.

 

Een metafoor voor het zwart-wit-denken in de maatschappij...

Zwart-wit - Klein2

Nuance

Niet alleen de jaren 60 staan aan de basis van de tentoonstelling. De titel is ook een metafoor voor het zwart-wit-denken in de maatschappij en zeker over de kunst. De vele nuanceringen in zowel zwart als wit laten de genuanceerdheid van de kleur, maar ook die van meningen zien. De tentoonstelling is tevens het afscheid van Piet Augustijn die als conservator hedendaagse kunst sinds 1995 aan het museum is verbonden.

 

Van de tentoonstelling is een catalogus verschenen, te koop in het museum.

 

In de tentoonstelling ziet u werk van:

Armando
Marjolijn van den Assem
Silvia B.
Karin Bablok
Kate Beck
Fred Bontje
Paul van Dongen
Anouk Griffioen
Hans van der Ham
José Heerkens
Bernard Heesen
Rosemin Hendriks
Yvonne van den Herik
Arjan Janssen
Huibertje Kant
Joke van Kerkwijk
Marga Knaven

Anita Manshaden
Raquel Maulwurf
Carlijn Mens
Barbara Nanning
Erik Oldenhof
Netty van Osch
Jelena Popadic
Beatrijs van Rheeden
Alexandra Roozen
Bert van Santen
Esther Stasse
Gertjan van der Stelt
Anne-Marie van Sprang
Koen Taselaar
Mariëtte van der Ven
Jan Maarten Voskuil

 

In het stadhuis van Gorinchem is tegelijktijd de tentoonstelling Black is beautiful 2 te zien, met uitsluitend zwart gekleurd werk van Gerard Akerboom, Fred Bontje, José Heerkens, Rosemin Hendriks, Yvonne van den Herik, Heidi Linck en Alexandra Roozen.

 

CatalogusActiviteiten

Rond de tentoonstelling in het museum is een activiteitenprogramma samengesteld:
• De woensdagen 13 februari, 10 april en 8 mei, aanvang 13.30 uur: Rondleiding door de tentoonstelling door curator Piet Augustijn. Deelname € 2,50.
• Woensdag 27 februari en zaterdag 6 april een leuke workshop voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Na een korte rondleiding door de expositie gaan de kinderen aan de slag met het maken van een eigen ruimtelijk kunstwerkje. Alle materialen zoals verf, inkt en papier zijn aanwezig. Tijd 13.30-15.00 uur. Kosten deelname : € 2,50. Aanmelden bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ouders kunnen intussen gratis de expositie bekijken!
• Zondag 10 maart, aanvang 13.30 uur: Lezingen en presentaties door Barbara Nanning en Mariëtte van der Ven. Entree € 2,50.
• Zaterdag 23 maart: Excursie naar Glasstudio De Oude Horn / Bernard Heesen in Acquoy. Vertrek per bus vanaf de Groenmarkt (bij het Gorcums Museum) om 13.00 uur. Terugkeer rond 16.00 uur. Deelname € 12,50 p.p. Aanmelden bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
• Zondag 14 april, 13.00-17.00 uur: Culturele Route, entree gratis. De volgende kunstenaars zijn aanwezig om hun werk toe te lichten: Marjolijn van den Assem, Yvonne van den Herik, Huibertje Kant, Marga Knaven en Erik Oldenhof.
• Foto-, schilder- en tekenwedstrijd in zwart-wit. Thema: Gorinchem. Formaat 30 x 40 cm, uitsluitend plat werk. Uiterste inzenddatum: 1 mei. Prijsuitreiking: 19 mei. 

 

Een aantal objecten, te zien in Zwart & Wit / Black & White:

Anita Manshaden Zeeland 2012 keramiek   Anouk Griffioen ZT 2011 houtskool en grafiet op papier  Barbara Nanning Pars pro toto 2012  Bernard Heesen Witte kannetjes 2012  Hans van der Ham Zonder titel 2012 gebakken klei  Jan Maarten Voskuil Flatoutpointless black 2012  Netty van Osch Self and his pulling Ego 2012 Yvonne van den Herik - Zonder titel