Ja, ik wil! 100 jaar trouwen in Gorinchem

Trouwen in Gorinchem - Banner

In 1912 opende het Gorcums Museum zijn deuren, toen nog in de Gasthuisstraat. Het museum viert dus een jubileum.  Aangezien we sinds 1995 in het voormalig stadhuis zijn gevestigd, lag de keuze voor het thema 'trouwen' al snel voor de hand. Daarom blikken we t/m 26 mei terug in de expositie Ja, ik wil! 100 jaar trouwen in Gorinchem, met voorwerpen, kledingstukken, foto's en nog veel meer.

-> Bekijk de foto's van de opening

Tentoonstelling door Crowdsourcing

Voor de tentoonstelling hebben we Gorcumers via kranten, sociale media en de website gevraagd tastbare herinneringen aan hun huwelijksdag aan ons uit lenen. Foto's natuurlijk, maar ook trouwjurken, andere kostuums, maar ook foto's, filmbeelden, feestgidsen, en wat er verder maar op zo'n dag aan bod komt. Zo is de tentoonstelling voor 90% ontstaan door 'Crowdsourcing': inbreng door het publiek.

“Een tentoonstelling ontstaan door Crowdsourcing...”

Trouwen_in_Gorinchem_-_Klein

Activiteiten

Op dinsdag 7 mei twee activiteiten op het programma in het kader van de expositie Ja, ik wil! 100 jaar trouwen in Gorinchem: de opening van de buitenexpositie Boulevard d’Amour buiten de Waterpoort en de presentatie van het boekje ‘Ja, ik wil!’, geschreven door drie Gorcumse trouwambtenaren.

Workshops

Op zondag 26 mei is er een workshop "Bruidsboeket maken", onder leiding van José Kruijsse van Roos Bloembinderij. Deelnemers leren hoe je bloemen in piramide kan schikken, en hoe bladen te vouwen voor volume. Je gaat met een prachtig boeket van echte bloemen naar huis! De workshop begint o, 14.00 uur. Kosten € 20, aanmelden bij Jannie Versluis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0183-632821.

Op 16 en 17 maart hield ambtenaar van de burgerlijke stand Corrie van Wingerden om 14.00 een rondleiding door de tentoonstelling. Het museum houdt een aantal workshops voor kinderen. Op 3 januari en 2 februari hielden we al een workshop bruidstaart versieren, en op 13 maart en 8 mei een feestelijke workshop bruidsboeket maken van papier. Kosten zijn € 2,50 per keer, aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-> Bekijk de flyer over de workshop bruidstaart versieren

Ja-woord

Op zaterdag 1 september hadden we al een bijzonder evenement: getrouwde koppels kregen in het museum de kans om elkaar opnieuw het ja-woord geven. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand (BABS) verbond de koppels opnieuw 'in de echt'.

-> Bekijk de video van 1 september

. Aangezien het museum sinds 1995 zijn onderkomen vindt in het voormalig stadhuis, lag de keuze voor het thema trouwen al snel voor de hand.