Aanwinsten

Aanwinsten

Banner_aanwinstenHyacinthe Rigaud Abraham van Hoey thumb

Franse zwier in Gorinchem

Sinds februari 2019 is het Gorcums Museum het enige Nederlandse museum met een schilderij van Hyacinthe Rigaud, de Franse portretschilder die onder andere koning Lodewijk XIV tot zijn klanten rekende. Het portret is voor het museum verworven door de Historische Vereniging Oud-Gorcum, die hierbij werd geholpen door de Vereniging Rembrandt, de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum en de gemeente Gorinchem.

De man op het portret is Abraham van Hoey (1684-1766), een prominent figuur uit de geschiedenis van Gorinchem. Tussen 1727 en 1747 verbleef hij in Parijs als ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Het portret is ook hier geschilderd, in 1736. Hyacinthe Rigaud (1659-1743), die het portret maakte, was toen al een zeventiger, maar nog steeds een van de belangrijkste portrettisten van de Franse beau-monde.

 

-> Lees meer

 

 

 

 

Schenking door mevr. E.H. Vos van Aken aan Oud-GorcumSchenking Bep Vos van Aken
De Gorcumse mevrouw E.H. Vos van Aken (1932-2016) schonk vorig jaar zes kunstwerken aan de Historische Vereniging Oud-Gorcum. Deze kunstwerken worden tijdelijk - van 12 januari tot en met 26 februari 2017 - tentoongesteld in het kader van het Huis van Inspiratie op de eerste verdieping van het Gorcums Museum.
Bep Vos van Aken was een markante Gorcumse die vele jaren in boekhandel Knierum in de Gasthuisstraat  werkte. Daarnaast was zij voorzitster van de Dierenbescherming, afdeling Gorinchem,  en jarenlang actief lid van de Gorcumse Roei- en Zeilvereniging. Als vrijwilligster heeft ze meegewerkt aan de ziekenomroep RANO. De kunstwerken uit de schenking betreffen onder andere afbeeldingen door Waalko Jans Dingemans sr. van de Sint-Hubertusmarkt (ca. 1920) en de Lingehaven met molen De Eendracht (ca. 1915) te Gorinchem. Ook de andere werken hebben Gorcumse onderwerpen zoals de kapel in de Arkelstraat en de bebouwing rond de Blijenhoek.

 

 

Schilderij Poen de Wijs - MomentenPoen de Wijs schenkt schilderij aan Gorcums Museum
Schilder Poen de Wijs heeft het Gorcums Museum op 19 maart 2013 een het prachtige schilderij 'Momenten' geschonken. Het doek was najaar 2012 al te zien in de tentoonstelling Poen de Wijs - Momenten. 'Momenten' geeft een beeld van het leven van de Gorcumse theatermaker Fred Delfgaauw met daarin verwerkt verleden, heden en toekomst. In het heden heeft hij na een succesvol optreden een feestje gehad, zijn trouwe Dalmatiër naast hem en hij krabt op z'n hoofd, peinzend over hoe nu verder. Op 25 augustus 2014 is Poen de Wijs helaas overleden.

 

 

 

 

 

Klein_plaatje_Peter_StruyckenStructuur X van Peter Struycken aangekocht

Bij de veiling van de internationaal vermaarde BAT Artventure collection, beter bekend als de 'Peter Stuyvesant'-collectie, bij Sotheby´s in Amsterdam, heeft het Gorcums Museum in 2010 een werk aangekocht van de Gorcumse kunstenaar Peter Struycken.

Het gaat om Structuur X, 100 bij 100 cm, lak op perspex, uit 1967. Het kunstwerk is indertijd door de directeur van Peter Stuyvesant, Alexander Orlow, rechtstreeks van de kunstenaar gekocht. Na een fikse hamerslag mocht het Gorcums Museum zich eigenaar noemen van dit topstuk.