Aert van der Neer terug in Gorinchem

Banner_Aert_van_der_Neer

Eindelijk een Aert van der Neer in Gorinchem! Op 14 december 2010 onthulde burgemeester IJssels een schilderij van deze in 1603 in Gorinchem geboren schilder. Het werk is, vers gerestaureerd, in het Gorcums Museum te zien, dankzij particulier initiatief van de stichting Gouden Eeuw Gorinchem en stichting FOWW. In 2017 zijn er tijdelijk zelfs drie werken van Van der Neer te zien.

 

Aert_van_der_Neer_klein

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari 2017 onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

 

In alle belangrijke musea
Aert van der Neer is in Gorinchem geboren, dat is door onderzoek van het Regionaal Archief nu definitief vastgesteld. Rond zijn twintigste trok hij naar Amsterdam, maar daar had hij echter grote moeite om zijn landschappen aan de man te brengen. Hij had er dan ook een bijbaan als waard van een herberg, en in 1677 stierf hij in armoede. Zijn schilderijen hangen nu echter in alle belangrijke musea. Aert van der Neer schilderde vooral landschappen, waaronder winterlandschappen en, voor die tijd zeldzaam, nachtlandschappen.

Gouden Eeuw
In Gorinchem was tot voor kort geen schilderij van Aert van der Neer aanwezig. Sinds een paar jaar ijvert de stichting Gouden Eeuw Gorinchem er echter voor om werken van Gorcumse schilders terug naar de Arkelstad te halen. Toen er begin 2010 een Van der Neer geveild zou worden bij Sotheby's in Amsterdam, was de stichting er als de kippen bij. Het schilderij is aangekocht door de stichting FOWW en aan het Gorcums Museum in langdurige bruikleen gegeven. Het museum is erg blij met dit particulier initiatief!

 

Aert_van_der_Neer_infrarood_kleinerNieuwe feiten
Het schilderij is na aankoop gerestaureerd. De oude, vergeelde vernislaag is verwijderd waardoor de prachtige oorspronkelijke kleuren tevoorschijn zijn gekomen. Tijdens de restauratie zijn bovendien nieuwe feiten aan het licht gekomen. Zo heeft Van der Neer tijdens het schilderen het een en ander aan de compositie veranderd: het lijkt erop dat hij in plaats van een weiland eerst een waterpartij wilde schilderen, en ook het landhuis was in eerste opzet heel anders. Ook bleek na belichting met een UV-lamp dat er in latere eeuwen wat accenten aan de wolkenpartij waren toegevoegd, om het schilderij meer te laten lijken op Van der Neers nachtschilderingen uit zijn latere periode. De restauratoren hebben deze toevoegingen verwijderd. Al met al is het schilderij weer in topconditie!

 

-> Website van Stichting Gouden Eeuw Gorinchem