Het Museum

Het Gorcums Museum

Banner_Het_museum

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw, en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis. Een bezoek aan het museum is altijd anders! U vindt het museum aan de Grote Markt in Gorinchem, in het voormalige stadhuis.

 

Historisch Gorinchem

Op de eerste verdieping ontdekt u de geschiedenis van de stad. Het Gorcums Museum heeft een overzicht vanaf de Middeleeuwen tot nu. Met de Martelaren, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe.

 

Klein_plaatje_Het_Museum_Van_Beerstraten

Een bezoek aan het museum is altijd anders

Gorcumse kunst

Het Gorcums Museum heeft een verzameling Gorcumse kunst, van de zeventiende eeuw tot nu. U maakt kennis met schilderijen van de zeventiende-eeuwse meesters die Gorinchem heeft voortgebracht, zoals Abraham Bloemaert, Gerard van Kuyll en Jan Meerhout. Daarnaast zijn er werken van kunstenaars die in de twintigste eeuw in Gorinchem hebben gewoond en gewerkt, zoals Ad Dekkers, Jan van Munster en Peter Struycken.

 

Tentoonstellingen

Er zijn altijd wisselende tentoonstellingen in het museum. De ene keer over design, de andere keer een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar, en dan weer over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Steeds wat nieuws, altijd weer een verrassing.

 

In en om het museum

In hetzelfde gebouw vindt u ook de Artoteek Gorinchem, en op de begane grond biedt Eet & drinkerij ‘t Oude Stadthuys de gelegenheid voor een kop koffie, of iets sterkers natuurlijk. De VVV bevindt zich valkbij het museum op Groenmarkt 8. Het bezoek aan het museum kunt u ideaal combineren met een wandeling door de historische vestingstad.