Primair onderwijs

Primair onderwijs

Banner Basisschool 3

Naast de onderstaande programma's zijn ook andere rondleidingen en workshops mogelijk, bijvoorbeeld over lopende tentoonstellingen of andere onderwerpen. Neem daarvoor even contact met op met onze educatief medewerker, via 0183-632821 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: op woensdag is de entree gratis!

 

Klein plaatje Basisschool 2Kunst voor peuters
Wat bewaar je in het museum? In het museum gaan de leerlingen naar de schatten van het museum bekijken. Als uitgangspunt wordt het boekje 'Nijntje in het museum' gebruikt van Dick Bruna. Op een projectiescherm worden de tekeningen van Dick Bruna getoond, daarna gaan de leerlingen in de historische collectie 'het Geheugen van Gorcum' bekijken op een speelse manier. Er is eventueel een mogelijkheid om een praktische activiteit te doen. Voor het primair onderwijs groep 1 en 2. Kosten € 30, aantal leerlingen 30, tijdsduur 60 min.

 

Leren kijken naar kunst

Hoe kijk je naar kunst? Kinderen leren verder te kijken dan mooi en lelijk en leren een eigen mening te vormen over beeldende kunst. Onder begeleiding van onze rondleiders gaan ze daarover in gesprek. Met open vragen, zonder een waardeoordeel. Wat stelt het voor? Waar is het van gemaakt en wat zou de kunstenaar ermee bedoelen? U kunt kiezen voor een rondleiding bij de vaste collectie of wisselende tentoonstelling of combinatie van beide. Voor groep 2 t/m 4. Kosten €30, aantal leerlingen 30, tijdsduur: 60 min.

 

Erfgoedles: de museumassisent
De leerlingen mogen voor het eerst een kijkje nemen in het depot en ontdekken de ‘schatten’ van het museum met behulp van opdrachten. Daarnaast doen ze een rollenspel in het museum en leren ze de verschillende beroepen van een museum kennen zoals: een conservator, een baliemedewerker, een restaurator en een schoonmaker. Ook komen de verschillende functies van het museum aan bod: bewaren, verzamelen, ordenen en tentoonstellen. Voor groep 3 en 4. Kosten € 30, aantal leerlingen 30, tijdsduur 75 min.
Inmiddels hebben diverse basisscholen aan onze erfgoedles mee gedaan, o.a. de Graaf Reinaldschool, de Tweemaster en de Anne Frankschool. De leerkrachten hebben met hun leerlingen nog een vervolg aan het museumbezoek gegeven door een tentoonstelling in de klas te maken.

Bij de pinken         Erfgoedles   Erfgoedles      Erfgoedles   Erfgoedles   Erfgoedles  

 

Erfgoedles voor groep 7: de kunstveiling
In groepjes stellen de leerlingen hun eigen schilderijencollectie samen in het museum: welke schilderijen passen goed bij elkaar? Wanneer is iets een verzameling? Vervolgens gaan ze die middels een kunstveiling ook proberen te bemachtigen: hoeveel geld hebben ze over voor het geliefde werk? Krijgen ze de verzameling die je had gedacht? Het levert altijd weer een veiling op waar de spanning hoog oploopt! Na afloop krijgen de groepjes van alle gekochte kunstobjecten kleurkopieën mee. Daar kunnen ze in de klas een tentoonstelling mee maken.
Kosten € 30, aantal leerlingen 30, tijdsduur 90 minuten.

 

Historische speurtocht

Wanneer is de stad gesticht? De Grote Toren gebouwd? Wie woonden en werkten door de eeuwen heen in Gorinchem? Na een rondleiding gaan de leerlingen zelf op zoek door de historische collectie van het museum. Hugo de Groot ,de Martelaren, de strijd tegen het water en de vestingwerken. Maar ook de armenzorg, de Tweede Wereldoorlog en het “Geheugen van Gorcum” van het museum. Primair onderwijs, groep 7 en 8. Kosten € 30, aantal leerlingen 30, tijdsduur 60 min.

-> Download de speurtocht


Puzzeltocht

De Puzzeltocht bestaat uit elf vragen. Daarbij hoort telkens een antwoord van een of meer woorden. De letters in de vakjes waar een nummer in staat, moeten de kinderen aan het eind invullen in de laatste vakjes van de puzzeltocht. De puzzeltocht gaat door de historische collectie van  Gorinchem. Zo ontdekken ze het Gorcums Museum! Primair onderwijs, groep 5 t/m 8. Kosten € 30, aantal leerlingen 30, tijdsduur 60 minuten.

-> Download de puzzeltocht

 

Wisseltentoonstellingen
Gedurende het jaar heeft het Gorcums Museum  nieuwe tentoonstellingen  over vormgeving, kunst of geschiedenis. Hierbij bieden wij diverse educatief programma’s aan. Tijdens interactieve rondleidingen worden de leerlingen uitgedaagd zich te laten verrassen door de beeldende kunst en tot het vormen van een eigen mening. Het museum  stemt de inhoud van de rondleidingen en workshops graag af op de leerdoelen van uw school.Voor het primair onderwijs groep 3 t/m 8 en voortgezet onderwijs.