Nieuws onderwijs

Nieuws onderwijs

Banner Educatie prikbord 2

Lees hier over de nieuwste activiteiten van het Gorcums Museum voor het onderwijs!

 

Atelier van de MeesterHet Atelier van de Meester

Naar aanleiding van de expositie Het Geheim van de Meester, die op 19 oktober 2019 opent, heeft het Gorcums Museum 'Het Atelier van de Meester' ingericht, samen met de Cultuurcoaches van de gemeente Gorinchem en andere partijen in het culturele veld.
Dit atelier op de begane grond van het museum wordt gedurende de expositie gebruikt als educatieruimte voor het onderwijs. Tevens worden er workshops, lezingen en andere activiteiten voor iedereen gehouden. Met schildersezels, schilderijen, kwasten en allerlei andere attributen is het een heus atelier geworden, waar net als in het echt best een verfspatje op de vloer mag komen.

-> Lees meer

 

 

 

Arcimboldo

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken (20 oktober 2018  t/m 10 maart 2019) houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Erfgoedles in het Gorcums Museum
De leerlingen mogen voor het eerst een kijkje nemen in het depot en ontdekken de ‘schatten’ van het museum met behulp van opdrachten. Daarnaast doen ze een rollenspel in het museum en leren ze de verschillende beroepen van een museum kennen zoals: een conservator, een baliemedewerker, een restaurator en een schoonmaker. Ook komen de verschillende functies van het museum aan bod: bewaren, verzamelen, ordenen en tentoonstellen.
Afgelopen weken hebben diverse basisscholen aan onze erfgoedles mee gedaan, o.a. de Graaf Reinaldschool, de Tweemaster en de Anne Frankschool. De leerkrachten hebben met hun leerlingen nog een vervolg aan het museumbezoek gegeven door een tentoonstelling in de klas te maken.

Bij de pinken   Erfgoedles   Erfgoedles   Erfgoedles   Erfgoedles   Erfgoedlesn   Erfgoedles   Erfgoedles   Erfgoedles  

 

 

Scholierenproject 2017

De scholierententoonstelling van 2017 heette Bij de pinken. Scholieren 'pakten de koe bij de horens'! De opening van de expositie werd verricht door wethouder Eva Dansen op donderdag 21 september om 10.00 uur. Er waren verschillende klassen bij aanwezig. Zij zorgden ook voor de consumpties en de zelfgemaakte cake. De scholierententoonstelling was gratis te bezoeken van 21 september t/m 1 oktober 2017.

-> Lees meer

-> Bekijk de video

Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken  

 

 

Basisschoolleerlingen tussen de koeien

Ook leerlingen van de basisschool bezochten de tentoonstelling De Koe in de Kunst en hebben een (koe)tekening gemaakt.

Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken   Bij de pinken  

 

 

Scholierenproject 2016

Naar aanleiding van de tentoonstelling Floralia - Ode aan de bloem door kunstenaars van nu in het Gorcums Museum, werkten leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs aan diverse lesprojecten. Speciale aandacht ging uit naar de VMBO-scholen in Gorinchem. De scholieren kregen een rondleiding door de tentoonstelling  en er werden workshops en speciale lesprogramma’s aangeboden. Daarna gingen zij zelf aan de slag. De resultaten van deze creativiteit zijn van 22 september tot en met 2 oktober 2016 te bewonderen in het Gorcums Museum.

-> Lees meer

floralia.1 - Copy   floralia.1 - Copy   floralia.1 - Copy   floralia.1 - Copy   floralia.1 - Copy   floralia.1 - Copy

 

 

Scholierenproject 2015

Naar aanleiding van de tentoonstelling Papier in de hoofdrol - Nederlandse papierkunstenaars van NU tonen VMBO-leerlingen nu hun creaties in het Gorcums Museum. De scholieren bezochten eerst de tentoonstelling en gingen daarna zelf op school aan de slag. Er waren rondleidingen, workshops op school en speciale lesprogramma’s bij deze tentoonstelling. Hun creaties zijn te zien op de scholierententoonstelling van 24 september 2015 t/m 4 oktober 2015.

Bekijk de foto's:

IMG 1943   IMG 1941   IMG 1946   IMG 1948   IMG 1951   IMG 1954   IMG 1958   IMG 1959   IMG 1960   IMG 1961   IMG 1962  

papier3   papier4   papier5   papier   papier1

 

Van stoelen bezeten

Foto's van leerlingen op de tentoonstelling:

stoel1   stoel2   stoel4   stoel5

 

Scholierenproject 2014
Naar aanleiding van de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien - Hergebruik in de kunst, 1 maart 2014 t/m 1 juni 2014, werkten leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs aan een grootschalig educatief lesproject. Speciale aandacht ging uit naar de VMBO-scholen in Gorinchem. De scholieren bezochten de tentoonstelling en gingen daarna zelf op school aan de slag. Er waren rondleidingen, workshops op school en speciale lesprogramma’s. De resultaten van deze creativiteit waren van  10 t/m 22 juni 2014 te bewonderen in het Gorcums Museum.