Cursussen

Cursussen

Banner KLU cursussen

In het museum worden regelmatig cursussen georganiseerd op het gebied van de kunstgeschiedenis of naar aanleiding van een van onze tentoonstellingen. Deze cursussen worden georganiseerd door onze partner KLU Cursussen.

 

-> Bekijk het actuele cursusprogramma op klu.nl

 

Wat doet KLU?
KLU Cursussen Kunstgeschiedenis verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Het programma is divers en de onderwerpen variëren van een kennismaking met de kunstgeschiedenis tot specifieke kunststromingen of cursussen die aansluiten bij actuele thema's en tentoonstellingen. De organisatie wordt sinds 2012 geleid door kunsthistorica Hanneke Lenders. De cursussen, lezingen en excursies worden verzorgd door Hanneke zelf en een aantal andere enthousiaste en ervaren docenten.

 

Wat kunt u verwachten van een cursus?
De cursussen zijn opgezet als lezingenreeksen. De docent vertelt zijn of haar verhaal aan de hand van afbeeldingen. Er is daarbij altijd voldoende ruimte voor vragen, opmerkingen en enige interactie. De cursussen hebben een vrijblijvend karakter, dat betekent dat er geen verplichte onderdelen of opdrachten zijn. U hoeft geen 'huiswerk' te maken om de cursus te kunnen volgen. Wel krijgt u van de docent altijd nog een handout om de behandelde stof nog eens na te lezen en bevelen we literatuur aan voor wie verder wil lezen. Doordat de cursussen laagdrempelig zijn, maar op niveau, is het aanbod van KLU aantrekkelijk voor iedereen die interesse heeft in kunst.

 

Damien HirstModerne kunst: de tweede helft, van WOII tot nu, vanaf 3 oktober 2018
Moderne kunst is ontoegankelijk? Dat kan mijn kleine zusje ook? Na het volgen van deze cursus denkt u daar waarschijnlijk heel anders over! De kunst die eerst zo ontoegankelijk lijkt opent zich letterlijk voor uw ogen. Waar de kunst van voor de Tweede Wereldoorlog werd gedomineerd door abstractie, zien we vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw dat het lijkt alsof de mogelijkheden onbegrensd zijn.

Er is conceptuele kunst met Bruce Nauman; Minimal Art; performance kunst met Joseph Beuys en Marina Ambramovic; installaties; het opheffen van grenzen tussen kunst, ambacht en design dankzij Bauhaus; Land Art; Postmodernisme en de Young British Artists als Damien Hirst die furore maakt met opgezette haaien en diamanten schedels. Barry Heinrichs zal de wirwar van stromingen voor u ontrafelen en ervoor zorgen dat u ze leert begrijpen en zelfs waarderen! De cursus bestaat uit zes lessen en wordt gehouden op de woensdag 3 oktober t/m 21 november 2018, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl

 

Food Art: van middeleeuwen tot hyperrealisme vanaf 9 januari 2019

Tjalf SparnaayIn het najaar van 2018 presenteert het Gorcums Museum een ode aan voedsel in de kunst met Food Art. Voedsel in de kunst zien we al voorzichtig vanaf de middeleeuwen, als onderdeel van een verhaal met bijbehorende symboliek, maar vanaf de 16e eeuw werd voedsel, met de stillevens, een onderwerp op zich. Onze docent Barry Heinrichs zal drie lezingen besteden aan voedsel in de kunst en u daarna meenemen over de tentoonstelling.

Niet alleen de betekenis van etenswaren in deze voorstellingen van Hollandse Meesters spelen een rol. Ook is er aandacht voor moderne en hedendaagse kunstenaars. Aan het einde van de cursus heeft u kunst uit verschillende periodes leren kennen, met als gezamenlijke thema voedsel. Smakelijk eten! De cursus bestaat uit vier lessen en wordt gehouden op de woensdag 9 t/m 30 januari 2019, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie op klu.nl