Cursussen

Cursussen

Banner KLU cursussen

In het museum worden regelmatig cursussen georganiseerd op het gebied van de kunstgeschiedenis of naar aanleiding van een van onze tentoonstellingen. Deze cursussen worden georganiseerd door onze partner KLU Cursussen.

 

-> Bekijk het actuele cursusprogramma op klu.nl

 

Wat doet KLU?
KLU Cursussen Kunstgeschiedenis verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Het programma is divers en de onderwerpen variëren van een kennismaking met de kunstgeschiedenis tot specifieke kunststromingen of cursussen die aansluiten bij actuele thema's en tentoonstellingen. De organisatie wordt sinds 2012 geleid door kunsthistorica Hanneke Lenders. De cursussen, lezingen en excursies worden verzorgd door Hanneke zelf en een aantal andere enthousiaste en ervaren docenten.

 

Wat kunt u verwachten van een cursus?
De cursussen zijn opgezet als lezingenreeksen. De docent vertelt zijn of haar verhaal aan de hand van afbeeldingen. Er is daarbij altijd voldoende ruimte voor vragen, opmerkingen en enige interactie. De cursussen hebben een vrijblijvend karakter, dat betekent dat er geen verplichte onderdelen of opdrachten zijn. U hoeft geen 'huiswerk' te maken om de cursus te kunnen volgen. Wel krijgt u van de docent altijd nog een handout om de behandelde stof nog eens na te lezen en bevelen we literatuur aan voor wie verder wil lezen. Doordat de cursussen laagdrempelig zijn, maar op niveau, is het aanbod van KLU aantrekkelijk voor iedereen die interesse heeft in kunst.

 

Nederlandse architectuur: van Sint Servaas tot Erasmusbrug
Cursus architectuurMiddeleeuwse kathedralen, zeventiende-eeuwse grachtenpanden, arbeiderspaleizen van de Amsterdamse School en hedendaagse 'starchitects': van de Sint-Servaas en het Paleis op de Dam tot de Beurs van Berlage en de Erasmusbrug. Kortom: de Nederlandse architectuurgeschiedenis in een notendop! In deze snelcursus geeft architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp in twee colleges een helder overzicht van de architectuurgeschiedenis van Nederland. Aan de hand van de meest karakteristieke bouwwerken van Nederland zullen de voornaamste stromingen en de architecten die ze gestalte hebben gegeven worden besproken. Op deze manier leert u de belangrijkste bouwstijlen herkennen en zult u met een nieuwe en meer bewuste blik gaan kijken naar de architectuur in uw eigen land en directe omgeving.
Datum: woensdag 27 november, 4 december, 11 december
Docent: Yvonne Hilgenkamp
Kosten: €60

-> Inschrijven op klu.nl

 

Kunst & Kopie: citeren, imiteren en kopiëren
Cursus kopieMusea zijn steeds makkelijker met beeldrecht. Zet Velazquez’ Las Meninas gerust op een keukenschort en Vermeers Melkmeisje op een koffiemok. Maar wat te doen met gekopieerde kunst die voor echte kunst door moet gaan? Denk aan het werk van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Bovendien was er in het verleden juist geen grotere eer voor je meester dan hem eens goed te imiteren, te citeren of te kopiëren. En datzelfde gebeurt nog steeds in bijvoorbeeld een programma als Het geheim van de meester.
In deze cursus zien we o.a. ‘Botticelli-angels’, werk van de ‘firma Bruegel’, Caravaggio (het origineel) en de Utrechtse Caravaggisten (de kopieën?) en fotograaf Erwin Olaf die hen op zijn beurt weer ‘citeert’.  Aan het eind van de cursus weet u in ieder geval 'kunst' van 'kopie' te onderscheiden. Of toch niet?
Datum: woensdag 15 januari, 29 januari, 5 februari
Docent: Barry Heinrichs
Kosten: € 60

-> Inschrijven op klu.nl