Mei 2011: Wachtende hond

2011_05_Hondje_-_Banner

Iedere maand toont conservator Jaap Hoekstra een bijzonder voorwerp uit de schatkamer van  het Gorcums Museum. In de hal van het museum kunt u het in het echt bekijken. In mei: de wachtende hond, een beeldje van Gerda van den Bosch.

Trouwe dalmatiër

Al bijna vijftig jaar zit er voor het treinstation van Gorinchem een hondje op zijn baas te wachten. Zal hij zodadelijk uit de trein komen? Het is een bronzen beeld, in 1963 gemaakt door kunstenares Gerda van den Bosch, gebaseerd op haar eigen trouwe dalmatiër Winne. Voor Gerda was het haar eerste grote opdracht, een die vervolgens talloze andere opdrachten uitlokte. Zo staan er in Gorinchem van haar hand ook een poes aan de Mollenburgse weg en twee honden en twee vossen in het Gijs van Andelpark. Maar haar eerste hondje is ze niet vergeten: haar atelier in Zutphen heet nog altijd "De bronzen hond".

Laat den hond u tot een voorbeeld strekken...

2011_05_Hondje_-_Klein

Een kopie

Het beeldje bij het station inspireerde vele reizigers. Bijvoorbeeld dhr. Van Helden, die voor zijn werk vaak op reis was. Hij zag het beeldje zo dikwijls, dat hij de beeldhouwster vroeg om een kopie van het hondje, voor zijn vrouw. Die kopie kwam er: een kleine versie in klei. Mogelijk een voorstudie. Voortaan wachtte de kleine versie van het hondje dhr. Van Helden thuis op. Zijn zoon, H.A. van Helden, schonk het 16 cm hoge beeldje in 2006 aan het Gorcums Museum.

Nog meer viervoeters

Voor de hondenliefhebbers staan er in mei nog meer trouwe viervoeters in de vitrine in de hal van het museum. Een 18e-eeuwse volksprent bijvoorbeeld, met de tekst "Laat den hond u tot een voorbeeld strekken. Hij is gehoorzaam, trouw, en staat u bij in den nood". Maar ook een hondenhalsband met Gorcumse belastingpenning uit 1886, antieke wandtegels en twee pijpenkoppen.