Het Atelier van de Meester

Banner nieuwsNaar aanleiding van de expositie Het Geheim van de Meester, die op 19 oktober 2019 is geopend, heeft het Gorcums Museum 'Het Atelier van de Meester' ingericht, samen met de Cultuurcoaches van de gemeente Gorinchem en andere partijen in het culturele veld.

 

logo atelierDit atelier op de begane grond van het museum wordt gedurende de expositie gebruikt als educatieruimte voor het onderwijs. Tevens worden er workshops, lezingen en andere activiteiten voor iedereen gehouden. Met schildersezels, schilderijen, kwasten en allerlei andere attributen is het een heus atelier geworden, waar net als in het echt best een verfspatje op de vloer mag komen.

 

Educatie

Voor activiteiten voor scholen naar aanleiding van Het Geheim van de Meester, kunt u contact opnemen met onze educatiemedwerker Marita Verlaan, via 0183-632821 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vrijdag 15 november - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig! Kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.

 

20 en 27 november, 4, 11 en 18 december - Cursus 'Schilder jezelf als Meesterwerk' (volgeboekt!)
Rutger van Bruggen geeft een cursus waarin je in vijf lessen van drie uur een zelfportret schildert in de stijl van de oude meesters. Hiervoor maken we eerst foto's van deelnemers (enigszins gekostumeerd) voor een greenscreen en veranderen we de achtergrond in dat van een klassiek schilderij. De foto's worden in zwart wit op canvas geprint omdat leren tekenen een proces is van jaren. Doordat tekenvaardigheid geen vereiste is, kunnen zelfs mensen zonder ervaring moeiteloos meedoen. De nadruk ligt op het op speelse en ontspannen wijze leren hanteren van olieverf en het mengen van tonen en kleuren die nodig zijn voor het schilderen van portretten met pigmenten die vergelijkbaar zijn met die van de oude meesters, zonder te worden overdonderd! Vijf lessen, 19.00 - 22.00 uur in het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Kosten € 25, aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: deze cursus is volgeboekt. Er komt mogelijk een tweede serie van deze cursus. Hou daarvoor onze website in de gaten.

 

21 november t/m 16 januari - Cursus 'In de stijl van de meester' (volgeboekt!)
In deze cursus onderzoeken we de verschillende schilderstijlen van kunstwerken in de tentoonstelling Het Geheim van de Meester. Niet de techniek, maar de stijlkenmerken worden bestudeerd, besproken en uitgeprobeerd. Als cursist maak je een eigen werk in de schilderstijl van bijvoorbeeld Karel Appel, Vincent van Gogh, Jan Schoonhoven, of van een andere kunstenaar, die je zelf kiest uit de tentoonstelling. We schilderen de tentoongestelde schilderijen niet na, maar deze dienen als inspiratiebron voor het vinden van een eigen stijl.
Een praktische schildercursus met een vleugje kunsthistorie. Docent: Ineke Hagen, eerstegraads bevoegdheid docent beeldende vorming en kunsthistoricus. De cursus is op donderdagmiddagen van 14.00 - 16.30 uur, in zes lessen op
21 en 28 november 2019, 5 en 12 december 2019, 9 en 16 januari 2020. Kosten € 50, inclusief materiaal en koffie en thee. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: deze cursus is volgeboekt. Er komt mogelijk een tweede serie van deze cursus. Hou daarvoor onze website in de gaten.

 

Zondag 8 december - Workshop 'Maak je eigen olieverf'
Tijdens de Culturele Route is er in het museum de hele middag een doorlopende demonstratie door Rutger van Bruggen. Je kunt ook zelf meedoen door je eigen olieverf met pigmentpoeder en lijnolie te maken. Na een korte introductie ga je aan de slag. Hiervoor maak je eerst een pasta van de olie en het pigment op een glasplaat met behulp van een paletmes. Hierna wrijf je de pasta tot verf en kun je er daadwerkelijk mee schilderen. Er is gekozen voor inerte, veilige pigmenten die vergelijkbaarzijn met kleuren die schilders van weleer voor portretten gebruikten. Eventueel richten we een tafel in waar je na het maken van de verf zelf met je eigen kleuren kan schilderen.

 

15 januari t/m 5 februari 2020 - Kunst & Kopie: citeren, imiteren en kopiëren
Cursus kopieMusea zijn steeds makkelijker met beeldrecht. Zet Velazquez’ Las Meninas gerust op een keukenschort en Vermeers Melkmeisje op een koffiemok. Maar wat te doen met gekopieerde kunst die voor echte kunst door moet gaan? Denk aan het werk van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Bovendien was er in het verleden juist geen grotere eer voor je meester dan hem eens goed te imiteren, te citeren of te kopiëren. En datzelfde gebeurt nog steeds in bijvoorbeeld een programma als Het geheim van de meester.
In deze cursus zien we o.a. ‘Botticelli-angels’, werk van de ‘firma Bruegel’, Caravaggio (het origineel) en de Utrechtse Caravaggisten (de kopieën?) en fotograaf Erwin Olaf die hen op zijn beurt weer ‘citeert’.  Aan het eind van de cursus weet u in ieder geval 'kunst' van 'kopie' te onderscheiden. Of toch niet?
Datum: woensdag 15 januari, 29 januari, 5 februari
Docent: Barry Heinrichs
Kosten: € 60

-> Inschrijven op klu.nl