Geweest

Het Genie van Gorcum - Uit in Waterlinie Zuid

Het_Genie_van_Gorcum_-_Banner

Dit jaar staat de Hollandse Waterlinie landelijk in de schijnwerpers. Gorinchem, dat het hart vormt van het zuidelijke gedeelte van de linie, kan hier natuurlijk niet in achterblijven. Vandaar de spannende tentoonstelling Het Genie van Gorcum. Verken de historie en de toekomst van het grootste monument van Nederland, met zijn forten, de garnizoenen, het militaire landschap en de genie. Als tweede laag geven een aantal kunstenaars bovendien een persoonlijke visie op oorlog en geweld. Laat je verrassen door de Hollandse Waterlinie, t/m 5 september 2010.

Het geheim van Holland

Eeuwenlang was de Waterlinie het geheime wapen van Holland: een stelling van vestingen, forten en dijken om Nederland te verdedigen tegen vijandelijke legers. Gorinchem speelde een sleutelrol in zowel de Oude als de Nieuwe Waterlinie: als vestingstad, garnizoensstad en logistiek centrum voor de omringende forten in het Gelderse en Brabantse. Vandaag de dag zijn er in de stad en de omgeving nog veel overblijfselen te vinden: prachtige oude forten, sluizen en dijken.

“Het Genie van Gorcum brengt de historie van de linie tot leven”

Het_Genie_van_Gorcum_-_Fort_VurenTentoonstelling

De tentoonstelling Het Genie van Gorcum brengt de historie van de linie tot leven. Maquettes, schilderijen, plattegronden, video's, originele voorwerpen en nog veel meer nemen u mee naar de altijd met enige geheimzinnigheid omgeven forten: van het rampjaar 1672 tot de als monument beschermde Waterlinie van nu. Bovendien is de tentoonstelling hét beginpunt van een verkenningstocht door de omgeving: naar de forten, de vestingstad Woudrichem en Slot Loevestein. Per fiets, te voet, met de auto of zelfs met de boot is alles vanuit Gorinchem makkelijk te bereiken. In het museum worden ook de activiteiten en toekomstplannen van de Waterlinie gepresenteerd.

Kunst

In het museum geven verder een aantal hedendaagse beeldend kunstenaars een persoonlijke visie op oorlog. Agressie en geweld blijven immers een belangrijke inspiratiebron. Soms met een knipoog, maar steeds met de boodschap dat oorlog nergens toe leidt. Er is werk van onder andere Armando, Atelier Van Lieshout, Ted Noten, Irene Fortuyn en Fernando Sanchez Castillo.