Geweest

'Met de groeten van Sint en Piet'

Sinterklaaspapier_banner

Van 27 oktober t/m 5 december is het Gorcums Museum in de ban van de Goedheiligman, met bijzonder Sinterklaaspapier van verzamelaarster Madelein Duijvestijn en met een speurtocht voor de kleintjes.

-> Bekijk de video

-> Beluister het radio-interview

Sinterklaaspapier

Wat doe je als je een cadeautje krijgt van de Sint? Uitpakken natuurlijk! Maar kijk van tevoren wel even naar het mooie papier dat eromheen zit. Met vrolijke, sjieke of kunstzinnige tekeningen en patronen. Madelein Duijvestijn heeft er meer dan 4000 verschillende verzameld, sommige meer dan zeventig jaar oud. Haar mooiste Sinterklaaspapier is in het Gorcums Museum te zien in de tentoonstelling 'Met de groeten van Sint en Piet' - Het pakpapier van Sinterklaas.

“In het pakpapier zie je hoe Sint en Piet door de jaren zijn veranderd”

Sinterklaaspapier_klein_plaatje_2Trends

Kijkend naar het Sinterklaaspapier zie je hoe de rol van Sint en Piet door de jaren is veranderd. Vroeger was Sinterklaas een statige heer, tegenwoordig een vrolijke man. En Zwarte Piet werd van boeman een speelse kindervriend. Ook de stijl van het papier is door de jaren heen aan modes en trends onderhevig geweest. In de jaren zestig komt Sint op het dak ineens moderne tv-antennes tegen. Tegenwoordig is het papier juist weer nostalgisch.

Surprise-speurtocht

Met de kleintjes naar het museum? Overal op de eerste verdieping van het museum zijn surprises verstopt. Maak met de kinderen een speurtocht naar de pakjes! Voor wie ze allemaal vindt, is er een cadeautje van de Sint bij de museumbalie.

Intocht van de Sint

Op 13 november doet Sinterklaas zijn intocht in Gorinchem en daarbij komt hij ook in het museum langs. Vanaf het balkon zwaait hij naar de kinderen op de Grote Markt. En de hele dag mogen kinderen gratis het museum binnen en grabbelen in de grabbelton.

Lezing

Op 13 november, de middag van de intocht, houdt Madelein Duijvestijn om 15.00 uur de lezing 'Sinterklaastraditie op het inpakpapier' over haar verzameling. Ze vertelt over het ontstaan van Sinterklaaspapier, de diverse thema's en trends en de tradities rondom het Sinterklaasfeest. Toegang is gratis.