De Koe in de Kunst

De koe in de kunst BannerKunstenaars hebben zich door de eeuwen heen door de koe laten inspireren. Wat maakt dit dier zo aantrekkelijk? Het Gorcums Museum neemt van 8 april t/m 10 september 2017 een duik in koeienkunst van de 17e eeuw tot heden. Het resultaat is de expositie De Koe in de Kunst met werk van tientallen - overwegend Nederlandse - kunstenaars, waarin dit veelzijdige thema wordt 'uitgemolken'. Met prachtige koeienportretten, koeien in de wei, in de stal, op de markt en zelfs bij de slager. De bekende bioloog en schrijver Midas Dekkers opent de tentoonstelling.

 

Levensecht
Een van de oudst bekende portretten van de koe, naar het leven geschilderd, is van de hand van Dirck Govaerts (1575-1646), een Gorcumse schilder met een passie voor dieren. Het stoere beest, vergezeld door een ram, werpt de beschouwer een nieuwsgierige blik toe. Alexandra Klimas (1970) is een hedendaagse vertegenwoordigster van het koeienportret. Ze is verliefd op runderen en betreurt het dat die geleidelijk uit het landschap verdwijnen. Haar koeien zijn zo levensecht dat ze bijna tastbaar worden.  

 

Koeien in de wei, op stal, op de markt...

De koe in de kunst Klein

Romantisch
Met een losse penseelstreek, maar heel trefzeker plaatst koeienkenner en kunstenaar Marleen Felius (1948) haar koeien op het doek. Internationale faam verwierf zij met haar classificatie van rundveerassen waarmee zij bovendien de belangstelling voor haar geliefde viervoeter stimuleerde. Veeschilder Jan Babtist Kobell (1777-1814) situeerde zijn koeien bij voorkeur in een romantisch landschap, vredig drinkend uit een beekje en omgeven door schaapjes en kippen. Heel gedetailleerd werk, met veel vakmanschap uitgevoerd. Dat koeien ook op vrolijke wijze uitgebeeld kunnen worden bewijzen de kleurrijke schilderijen van Peter Diem (1945) en Adri Dijkhorst (1955).

 

Veemarkt
Eeuwenlang waren koeien ook in de stad te vinden, onder meer op veemarkten. Zo ook in Gorinchem. Die koehandel was een geliefd onderwerp van de Hagenaar Willem de Zwart (1862-1931), die niet alleen de beesten zelf, maar ook de mens in zijn werk laat figureren. Vóór het loven en bieden - met handjeklap - wordt het vee uitvoerig geïnspecteerd. Die keuring van rundvee is door  fotograaf Ferry Verheij tijdens de Fokveedag in Hoornaar vastgelegd.

 

De koe binnenstebuiten
Hoe een geslacht kalf vroeger - ondersteboven hangend aan een ladder - werd verwerkt, is rond 1750 treffend in beeld gebracht door Jan Horemans (1714-1790). Vlees is meestal wat na een productief koeienleven resteert. Wat dan nog overblijft van het trotse beest, zoals de huid, kan nog heel goed in een kunstwerk worden gebruikt, zo bewijst Afke Golsteijn (1975). Met haar indrukwekkende werk no title, no status zien we een aaibare koe die tegelijk onderdeel is van onze vlees- en melkconsumptie.

 

Midas Dekkers
De tentoonstelling wordt op zaterdag 8 april geopend door niemand minder dan bioloog en schrijver Midas Dekkers. Locatie opening: De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64. Inloop vanaf 14.30, aanvang 15.00 uur.

 

Activiteiten

Tijdens de tentoonstelling vinden onder meer de volgende activiteiten plaats:

 

Koeienfotowedstrijd
Het Gorcums Museum organiseert met Het Huis van Inspiratie een fotowedstrijd. Mail uw mooiste digitale koeienfoto’s vóór 19 juni 2017 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt voor een tentoonstelling op de eerste etage van het Gorcums Museum (van 29 juni t/m 10 september 2017). En een jury van vakfotografen kiest een prijswinnaar.

 

Kinderworkshop
Geïnspireerd door de tentoonstelling De Koe in de Kunst worden met allerlei materialen kunstzinnige creaties gemaakt. Voor kinderen van 6 - 12 jaar. Data: zaterdag 29 april, zaterdag 10 juni en woensdag 12 juli. Tijd: van 13.30 - 15.00 uur, Kosten: 2.50 euro. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voordracht: Koe, Kleur en Kunst
Een boeiend verhaal over de geschiedenis van koeienrassen in Nederland door dr. Marleen Felius, koeienkenner en kunstenaar. Met Rundvee - rassen van de wereld verwierf zij internationale faam als expert op het gebied van de classificatie van rundveerassen. Datum: zondag 14 mei, tijdens de Culturele Route. Aanvang 14.00 uur, toegang: gratis.

 

Cursus: Dieren in de kunst
Alleskenner Barry Heinrichs loopt met de cursisten de kunstgeschiedenis door op zoek naar dieren. Van prehistorische grottekeningen van bizons, naar middeleeuwse aapjes en van stieren uit de Gouden Eeuw naar beesten in de moderne kunst. Hij besteedt speciaal aandacht aan de relatie tussen dieren en hun baasjes. Data: woensdag 7, 14 en 21 juni. Tijd: 14.00 - 16.00 uur Aanmelden: www.klu.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 020-2301183

 

De Klucht van de Koe
Een hilarische voorstelling, gespeeld door theatergroep Grand Cru. Datum: zondag 18 juni. Aanvang : 14.00 uur, toegang: gratis.

 

Koeien in de Artoteek
De Artoteek Gorinchem toont koeienkunst van Adri Dijkhorst, Evert van Lopik en Conny Sprinkhuizen.

 

Vmbo-project
De Gorcumse vmbo-scholieren zullen zich voor hun werkstukken laten inspireren door de expositie De Koe in de Kunst. Hun werkstukken worden in het museum tentoongesteld
van 21 september t/m 1 oktober 2017.

 

Buiten het Gorcums Museum

Ook andere lokaties staan tijdens onze tentoonstelling in het teken van koeien.

 

De boer op
In samenwerking met Den Hâneker organiseert het Gorcums Museum tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017 een tocht langs boerderijen in de Alblasserwaard. Met een spannend kijkje achter de schermen bij verschillende melkveehouders.

 

Kaas & koe
Expositie over de veehouderij en de kaasbereiding en alles wat daarbij komt kijken. Met schilderijen, beelden, prenten, foto’s en een groot aantal voorwerpen. Het materiaal komt veelal uit nog weinig toegankelijke verzamelingen en depots van particulieren, bedrijven en instellingen.Rondom het thema Kaas & Koe worden diverse activiteiten georganiseerd, gericht op de jeugd. Locatie: Museum De Koperen Knop, Hardinxveld-Giessendam. Van 17 juni t/m 26 augustus 2017.

 

Wat wil de koe?
De Werkgroep Tentoonstellingen organiseert een tentoonstelling in het Gorcumse Stadhuis waarin koeien de hoofdrol vervullen. Clara Bastian (olieverf op linnen), Bas Dekker/ZALiX (digitale fotografie), Enno Paulusma (acryl op linnen), Nelleke van Walbeek (acryl op linnen), Sabine Weichman (zwart-witfoto’s) en Ans Zondag
(bronzen beelden) Locatie: Stadhuis van Gorinchem, Stadhuisplein 1 Open: maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur, vrijdag 9.00 - 12.00 uur en tijdens vergaderingen. Van 28 april t/m 28 juli 2017.