Verborgen Tuinen-weekend

Floralia banner

Flyer verborgen tuinen Gorinchem 2016 kleinHet Gorcums Museum organiseert op 11 en 12 juni 2016, in samenwerking met vereniging Groei & Bloei Gorinchem e.o., een Verborgen Tuinen-weekend. De aanleiding hiervoor is tweeledig: de expositie Floralia - Ode aan de bloem door kunstenaars van NU in het museum en het 50-jarig jubileum van Groei & Bloei. De flyer met adressen is verkrijgbaar aan de balie van het Gorcums Museum of te downloaden via onderstaande link.

-> Bekijk de flyer met alle adressen!

Twee dagen lang kunt u tussen 11.00-17.00 uur gratis een kijkje nemen in de verborgen paradijsjes van Gorcumers met een passie voor hun tuin. Die tuinen zijn er in alle soorten en maten. Zo is de tuin van Gerard van Klei, aan de Appeldijk 63, geometrisch van opbouw en omsloten door ‘historische muren’. Via het Bakkerstraatje bij de Kalkhaven is de tuin bereikbaar. Aan de Havendijk 20 bevindt zich de tuin van Marlijn Communicatie, een oase van rust, ommuurd door oude pakhuizen. De tuin is  in 2006 opnieuw aangelegd, waarbij veel originele elementen zijn behouden. Aan de Haarstraat 29 stelt de Hospice haar tuin open voor bezoekers. Het is een rustgevende stadstuin, voorzien van een origineel tuinhuis met glas-in-lood, een kruidentuin en diverse zitjes.

Ook in de tuin van Huize Sonnehoeck aan de Nieuwe Hoven 43 kan de mens tot rust komen. De familie Dieleman ontvangt u er graag. Aan de Nieuwe Hoven 63 treft u de diepe stadstuin van de familie Romijn, in 1995 ontworpen door IJsbrandt Maaskant. De diepte van de tuin is onderbroken door een verrassend dwars gesitueerde beukhaag. Het perceel wordt begrensd door een sloot en de omgeving is één en al groen, onder meer van de heemtuin en het Plantsoen. Buiten Gorinchem, aan de Nolweg 38 in Schelluinen, kunt u dwalen door de 8000 m2 grote tuin van Diny Folmer, met vijvers, bomen, een kas en heel veel bloemen. Achter de 19e- eeuwse boerderij van Arnoud Borst aan de Dorpsweg 101 in Hoogblokland, openbaart zich een parkachtige tuin van 3000 m2. Die bestaat uit drie delen: een strakke vijvertuin, een open bordertuin en een tuin met ‘Engelse’ buxusvormen. Het geheel krijgt rust door de verbindende grasvelden en een dominant aanwezige varenbeuk.

Ook op de volgende adressen kunnen bezoekers hun hart ophalen aan al het moois: Grote Markt 16  (familie Cerutti), Zusterstraat 19 (Bank van Noppes), Havendijk 64  (familie Span), Kortendijk 62 (Sylvia Terwisscha), Kortendijk 67 (Het Hamelhuis), Visserslaan 51 (familie Boekelman), Lingsesdijk 58 (familie van Straalen) en aan de Arkelse Onderweg 116 (familie Albada).  En buiten Gorinchem, in Schelluinen aan de Voordijk 37 (familie Fuit) en aan de Nolweg 38 in (famile Folmer).

Volkstuindersvereniging Oostgracht (tussen Dalemwal en Wijdschild) is onder begeleiding te bezichtigen. Hier start op beide dagen om 13.15 uur een rondleiding bij de ingang aan het Vurensche Sluisje, gelegen tussen Vijfde Uitgang en Flank.

Geniet mee van deze tuinen, op zaterdag 11 en zondag 12 juni van 11.00 tot 17.00 uur, want juist nu zijn de tuinen op hun mooist!